Mutilarea genitală a femeilor: flagelul care afectează o jumătate de milion de femei în UE 

 
 

Distribuiți această pagină: 

O jumătate de milion de femei din UE și circa 200 de milioane din întreaga lume trăiesc cu consecințele mutilării genitale.

Mutilarea genitală a femeilor este una dintre cele mai serioase încălcări ale drepturilor femeilor. Consistă în îndepărtarea parțială sau completă a organelor genitale feminine externe. Cel mai adesea se efectuează la fete cu vârste cuprinse între cinci și opt ani, de obicei în condiții de igienă redusă.

 

Nu există beneficii medicale și poate duce la consecințe fizice și psihice severe pe viață. Deputații europeni își reiterează apelul pentru oprirea acestei practici la nivel mondial cu ocazia Zilei internaționale a toleranței zero față de mutilarea genitală a femeilor, care este marcată pe 6 februarie.

 

Mutilarea genitală a femeilor este încă efectuată în unele țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, dar fetele tinere din unele familii de imigranți nu sunt în siguranță nici în UE, unde mutilarea genitală a femeilor este considerată infracțiune. De fapt, aproximativ 500.000 de femei din Europa au fost deja mutilate, în timp ce alte 180.000 de femei și fete sunt expuse riscului de a fi supuse acestei practici în fiecare an.

 

„Cultura, obiceiurile, religia, tradiția sau așa-numita onoare nu pot fi o justificare a actelor de violență împotriva femeilor”, a declarat Vilija Blinkevičiūtė, președinta comisiei parlamentare pentru drepturile femeii.

 

În 2013, UE a dezvăluit o nouă strategie pentru a pune capăt acestei practici. Deputații europeni au adoptat pe 7 februarie o rezoluție în care solicită activități de prevenție în taberele de refugiați, cele mai înalte standarde de protecție a solicitanților de azil în ceea ce privește mutilarea genitală a femeilor și o pregătire mai bună a persoanelor care luptă pentru a pune capăt acestei practici și îndeamnă țările UE să interzică practicarea medicală a mutilării genitale a femeilor și să fie mai vigilente în ceea ce privește depistarea și urmărirea penală.

 

Aflați mai multe vizionând videoclipul nostru.