Noi reguli privind electricitatea: comparați prețurile, schimbați furnizorii, produceți acasă 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Consumatorii vor avea noi drepturi grație normelor UE privind accesul la siturile de comparare a prețurilor energiei electrice, monitorizarea energetică și energia produsă acasă.

Noile norme UE privind energia electrică sunt stabilite pentru a oferi consumatorilor mai multă putere ©AP Images/European Union - EP  

Propunerile fac parte din reforma mai largă a pieței de energie electrică și pachetul de energie curată și sunt concepute pentru a stimula concurența, pentru a consolida cooperarea între țările UE în cazul unei crize energetice și a facilita trecerea la surse de energie curată, cum ar fi energia eoliană și solară.

 

Citiți mai multe despre drepturile suplimentare de care vă veți puteți bucura în curând:

 

1. Producerea energiei la domiciliu și vânzarea acesteia

 

Consumatorii și comunitățile locale vor avea posibilitatea să participe activ la piața energiei electrice: să producă propria electricitate, să o consume sau să o vândă altora.

 

2. Facilitarea schimbării furnizorului

 

Consumatorii vor putea schimba mai repede - cât de repede posibil dar nu mai mult de trei săptămâni - furnizorii de energie electrică. Din 2026, vor putea schimba furnizorii în 24 de ore. Și acest lucru fără taxe, cu excepția cazului în care doresc încheierea prematură a unui contract pe durată determinată. În acest caz, taxele vor trebui să fie limitate și să nu depășească pierderea economică directă a furnizorului.

 

3. Asigurarea unor situri fiabile de comparare a prețurilor

 

Înainte de a schimba furnizorul, este important să fiți informați. În unele țări UE, consumatorii de energie pot utiliza instrumente de comparație online. Factorii de decizie europeni doresc s-au asigurat că cetățenii UE beneficiază de acces gratuit la cel puțin un astfel de instrument, care ar trebui să respecte și standardele minime de calitate.

 

În conformitate cu normele existente, oamenii au deja dreptul de a se retrage dintr-un nou contract în termen de 14 zile, dacă acesta a fost încheiat pe internet sau prin telefon.

 

4. Facturi mai clare

 

Mulți clienți încă nu înțeleg detaliile facturii lor la electricitate, după cum arată un studiu de piață realizat de Comisia Europeană. Noile reguli ar trebui să îmbunătățească acest lucru, solicitând furnizorilor să prezinte informații despre consumul de energie și costurile pentru fiecare factură într-un mod ușor de înțeles.

 

5. Monitorizarea consumului de energie electrică

 

Clienții vor putea solicita un contor inteligent care să prezinte consumul de energie și costul în timp real și care poate fi citit de la distanță. Acestea ar trebui instalate în condiții echitabile în termen de patru luni de la data solicitării. Țările UE trebuie să asigure lansarea de contoare inteligente, dar nu sunt obligate să finanțeze instalarea lor în cazul în care costurile depășesc beneficiile.

 

Consumatorii ar trebui să poată să-și adapteze consumul de energie și în funcție de semnalele de preț în timp real de pe piață, în cazul în care optează pentru un contract dinamic al prețului energiei electrice, o opțiune prevăzută în noile norme.

 

6. Protecția clienților vulnerabili

 

Țările UE vor trebui să asigure alimentarea cu energie electrică a consumatorilor vulnerabili și a gospodăriilor sărace din punct de vedere energetic, de exemplu prin acordarea de beneficii prin intermediul sistemelor de securitate socială.


Propunerile fac parte din reforma mai largă a pieței de energie electrică și pachetul de energie curată și sunt concepute pentru a stimula concurența, pentru a consolida cooperarea între țările UE în cazul unei crize energetice și pentru a facilita trecerea la sursele de energie curată, cum ar fi energia eoliană și solară, care sunt adesea mai puțin previzibile.


Noile norme au fost aprobate de către Parlamentul European marți, 26 martie. Odată ce directiva va fi adoptată oficial de către Consiliu, statele UE vor trebui să o transpună în legislația națională până la 31 decembrie 2020.