Femeile și mass-media: sunt necesare mai multe eforturi pentru promovarea egalității de gen 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Deputații europeni doresc ca UE, statele membre și mass-media să promoveze mai bine egalitatea de gen în acest sector.

Femeile reprezintă aproape 70% dintre absolvenții de jurnalism și comunicare din UE, dar ocupă numai 40% din forța de muncă din sectorul mass-media și doar 30% dintre funcțiile de conducere. Femeile sunt minoritare printre reporterii și prezentatorii de știri (37%) și reprezintă doar 18% dintre experții sau comentatorii pe care îi auzim sau citim în știri.

 

„Este important ca femeile să fie prezente, să fie auzite, să vedem femeile ca experți, deoarece femeile oferă un alt punct de vedere”, a declarat eurodeputata Michaela Šojdrová (PPE, Republica Cehă), care a pregătit un raport privind egalitatea de gen în sectorul mass-media.

 

Raportul, care va fi dezbătut și votat în sesiunea plenară săptămâna viitoare, subliniază faptul că mass-media este a patra putere care are influență asupra politicii și societății. Prin urmare, invită organismele naționale și UE să pună în aplicare integral legislația existentă care abordează egalitatea de gen și încurajează organismele de reglementare să monitorizeze prezența și ascensiunea femeilor în mass-media.

 

De asemenea, raportul solicită organizațiilor mass-media să sprijine și să dezvolte măsuri de încurajare, inclusiv cote, pentru reprezentarea egală a femeilor și bărbaților în posturile de decizie și să își actualizeze politicile interne, inclusiv codurile de conduită și măsurile anti-hărțuire.

 

„Trebuie să ne asigurăm că femeile nu sunt discriminate, în ceea ce privește locul de muncă, salariul, sau în cursa pentru a obține o funcție de conducere”, a spus raportoarea.

 

Vizionați videoclipul nostru pentru a afla mai multe.

 

Ziua Internațională a Femeii 2018

De Ziua Internațională a Femeii 2018, comisia parlamentară pentru egalitatea de gen organizează o întâlnire interparlamentară în care, printre alte subiecte, se va pune accentul pe rolul femeilor în mass-media. Puteți urmări dezbaterea în direct pe 8 martie de la ora 09.00 CET.

 

În aceeași zi, raportoarea Michaela Šojdrová (PPE, Republica Cehă) va discuta acest subiect cu europenii într-un interviu pe Facebook, în direct de la ora 11.30 CET.