Piața produselor alimentare ecologice din UE (infografic)

Aflați informații esențiale despre alimentele bio și agricultura ecologică în Europa și despre modul în care noile norme vor îmbunătăți calitatea acestora.

Noile norme UE privind producția ecologică vor garanta calitatea alimentelor, protecția mediului și bunăstarea animalelor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.

Din ce în ce mai mulți consumatori din UE cumpără alimente care sunt produse cu substanțe și procese naturale. Produsele alimentare bio nu mai sunt o nișă de piață, deși reprezintă doar o proporție mică din producția agricolă totală din UE. Dar ce înseamnă „bio” exact?

Definiția UE a agriculturii ecologice

  • Producția ecologică reprezintă un sistem agricol durabil, care respectă mediul și bunăstarea animalelor, dar include și toate celelalte etape ale lanțului de aprovizionare cu alimente.
Infografic care explică ce este agricultura ecologică
Infografic privind agricultura ecologică

Normele UE privind producția

Regulamentul UE privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice asigură respectarea acelorași standarde de înaltă calitate în întreaga UE. Normele se referă la agricultură și acvacultură, la prelucrarea și etichetarea produselor alimentare, la procedurile de certificare pentru agricultori, precum și la importul de produse ecologice din afara UE.


Agricultorii care produc alimente ecologice utilizează în mod responsabil resursele energetice și naturale, promovează sănătatea animalelor și contribuie la menținerea biodiversității, a echilibrului ecologic și a calității apei și a solului.

 

Tehnicile de cultivare ecologică din UE includ:

  • rotația culturilor pentru o utilizare eficientă a resurselor
  • interzicerea utilizării pesticidelor chimice și a îngrășămintelor sintetice
  • limite foarte stricte în utilizarea antibioticelor pentru animale
  • interzicerea organismelor modificate genetic (OMG)
  • utilizarea resurselor la fața locului pentru îngrășămintele naturale și hrana animalelor
  • creșterea animalelor în aer liber și utilizarea furajelor organice.
Infografic
Infografic

Etichetarea și sigla

Sigla ecologică a UE privind produsele alimentare garantează respectarea normelor UE privind producția ecologică. Este obligatorie pentru produsele alimentare preambalate. În cazul alimentelor prelucrate, aceasta înseamnă că cel puțin 95% din ingredientele de origine agricolă sunt organice. Supermarketurile și alți comercianți cu amănuntul își pot eticheta produsele cu sigla ecologică numai dacă respectă regulile.

Piața ecologică și terenurile agricole

Piața produselor ecologice din UE s-a extins constant și valorează în prezent aproximativ 37,4 miliarde EUR pe an. Deși suprafața dedicată agriculturii ecologice din UE a crescut de-a lungul anilor, ea reprezintă în continuare doar 7,5 % din suprafața agricolă totală. Diferența dintre cerere și producție este acoperită de importurile tot mai mari.

Infografic
Infografic

Principalele puncte ale noilor reguli

UE lucrează la o actualizare a normelor existente privind producția ecologică și etichetarea ca răspuns la schimbările majore care au transformat sectorul. Modificările propuse includ:

 

Controale mai stricte: toți operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente (agricultori, crescători, prelucrători, comercianți, importatori) sunt verificați cel puțin o dată pe an

 

Competiție mai echitabilă: producătorii din țările din afara UE care doresc să-și vândă produsele în UE trebuie să respecte aceleași reguli ca producătorii din UE.

 

Prevenirea contaminării cu pesticide: agricultorii trebuie să ia măsuri de precauție pentru a evita contaminarea accidentală cu pesticide sau îngrășăminte neautorizate. Un produs își pierde statutul ecologic dacă este contaminat prin fraudă sau din cauza comportamentului neglijent. Țările UE care au praguri pentru substanțele neautorizate în alimentele ecologice pot continua să le aplice, dar trebuie să permită pe piețele lor și alte alimente ecologice din alte țări ale UE. Comisia Europeană va evalua regulile anti-contaminare în 2025.

 

Furnizarea mai bună a semințelor și a animalelor ecologice: în fiecare țară UE se înființează o bază de date electronică privind disponibilitatea semințelor și animalelor ecologice.

 

Ferme mixte: agricultorilor le este permis să producă produse convenționale pe lângă cele ecologice, dar trebuie să-și despartă în mod clar activitățile agricole.

 

Procedurile de certificare pentru fermierii mici sunt simplificate.

Sunt incluse produse noi, cum ar fi sarea și uleiurile esențiale. Altele pot fi adăugate ulterior.

 

Deputații în PE au adoptat noile norme în aprilie 2018. În octombrie 2020, Parlamentul a aprobat amânarea cu un an a aplicării noilor norme, până la 1 ianuarie 2022, pentru a le oferi fermierilor și autorităților naționale preocupate de efectele crizei provocate de COVID-19 mai mult timp pentru a se adapta. Deputații au adoptat un nou cadru pentru Politica agricolă comună (PAC) în noiembrie 2021 prin care vor fi sprijiniți și mai mult fermierii.

Descoperiți mai multe date și cifre legate de agricultură în infograficul nostru.

Mai multe informații

Citiți articolul nostru care explică modul în care UE îmbunătățește sănătatea publică.