Viitorul agriculturii UE: fără reduceri bugetare și naționalizare 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Deputații europeni doresc o politică agricolă comună echitabilă, competitivă și durabilă după 2020. Aceștia subliniază importanța unor reguli comune și a unui buget suficient.

Pe 30 mai, deputații europeni au adoptat un raport din proprie inițiativă care prezintă modul în care Parlamentul dorește modernizarea politicii agricole comune a UE. Aceștia au subliniat importanța menținerii unei politici integrate la nivel UE și a nivelului actual de finanțare pentru a garanta securitatea și calitatea alimentară, pentru a asigura veniturile agricultorilor și pentru a aborda schimbările climatice.

 

Cadrul comun la nivel UE

 

Deputații europeni au salutat propunerea Comisiei Europene, publicată în noiembrie anul trecut în documentul privind viitorul alimentației și al agriculturii, care vizează simplificarea și orientarea mai bună a sprijinului și permite țărilor UE să adapteze politica agricolă comună la nevoile lor.

 

Cu toate acestea, deputații resping orice renaționalizare a politicii agricole comune, deoarece aceasta ar putea denatura concurența și ar avea un impact negativ asupra consumatorilor. Deputații europeni doresc să se asigure că aceleași standarde de înaltă calitate sunt respectate în întreaga UE.

 

Sunt necesare fonduri suficiente

 

De asemenea, deputații europeni au respins o propunere de reducere a finanțării pentru sectorul agricol. Orice reducere a bugetului ar afecta competitivitatea, ar pune în pericol veniturile fermierilor și ar înăbuși inovația, potrivit raportului. Raportorul Herbert Dorfmann, (PPE, Italia) a declarat că fermierii nu trebuie să plătească pentru o eventuală scădere a bugetului UE din cauza Brexit.

 

Principalul lucru de luat în considerare este ce fel de agricultură este dorită în Europa, a spus domnul Dorfmann. „Eu personal cred că ar trebui să avem ferme familiale, durabile, inovatoare și care sunt atractive pentru tineri”, a remarcat dumnealui.

 

Context

 

Raportul este o reacție la documentul Comisiei și vine înaintea propunerilor acesteia privind reformarea politicii agricole comune, care sunt așteptate la 1 iunie.

 

Reforma politicii agricole comune este strâns legată de următorul buget pe termen lung al UE. Într-o rezoluție separată privind bugetul pe termen lung, adoptată miercuri de Parlament, deputații europeni au criticat planurile Comisiei de a reduce finanțarea pentru politica agricolă comună și pentru politica de coeziune, care se ocupă cu sprijinirea regiunilor mai sărace din UE.