Schimbările climatice în Europa: cifre și date 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Date și statistici despre schimbările climatice în Europa: care este impactul regional, cine emite cel mai mult, care sunt obiectivele de reducere a emisiilor.

Schimbările climatice reprezintă o problemă globală. ©AP Images/European Union 2018 - EP  

Impactul schimbărilor climatice în Europa

Schimbările climatice afectează deja Europa în diferite forme, în funcție de regiune. Acestea pot duce la creșterea temperaturii și a riscului de deșertificare, la precipitații anuale mai mari și riscuri de inundații.

Efectele observate și proiectate de Agenția Europeană de Mediu pot afecta economia (de exemplu turismul, energia), mediul (de exemplu pierderea biodiversității, incendiile forestiere), agricultura (scăderea randamentului culturilor, creșterea cererii de apă) și sănătatea umană (de exemplu mai multe decese cauzate de valurile de căldură, pagube produse de furtunile violente).

Verificați harta noastră pentru a vedea cum afectează schimbările climatice diferitele regiuni europene.

Schimbările climatice reprezintă o problemă globală. Care sunt cauzele, consecințele și evoluția acestora? Aflați datele și cifrele din UE.

Cine emite cele mai multe gaze cu efect de seră în UE

Uniunea Europeană este pe locul al treilea în lume în ceea ce privește cantitatea de gaze cu efect de seră pe care le emite, după China și Statele Unite, și este urmată de India, Rusia și Japonia (2015).

În UE, țările care emiteau cele mai multe gaze în 2017 sunt Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Polonia și Spania. Sectorul energetic era responsabil pentru 80,7% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE (în 2017), fiind urmat de agricultură (8,72%), industrie (7,82%) și sectorul deșeurilor (2,75%).

Mai multe date în infograficul despre emisiile de gaze cu efect de seră pe țări și pe sectoare în UE.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în UE

În 2008, UE a stabilit obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% față de nivelurile din 1990. Este pe drumul cel bun spre atingerea acestui obiectiv: în 2015, cantitatea de gaze cu efect de seră din UE a cunoscut o scădere de 22% față de nivelurile din 1990.

În 2014, UE a stabilit un nou obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră: cu cel puțin 40% până în 2030 în comparație cu nivelurile din 1990. Agenția Europeană de Mediu raportează că reducerile proiectate, bazate pe situația măsurilor UE în 2017, nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivului. Aceasta estimează că reducerea va fi de aproximativ 30% în 2030.

Consultați infograficul nostru despre progresele înregistrate de UE pentru atingerea obiectivelor pentru 2020 în domeniul schimbărilor climatice.