Reducerea emisiilor de CO2 de la mașini: noile obiective explicate 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Pentru reducerea emisiilor de la autovehicule, deputații au adoptat limite mai stricte pentru emisiile de CO2. Aflați mai multe detalii în articol.

Conform regulilor în vigoare, mașinile noi nu trebuie să emită în medie mai mult de 95 g CO2/km până în 2021. ©APimages/European Union-EP  

Autoturismele și camionetele emit aproximativ 15% din emisiile de CO2 din UE, care provoacă schimbări climatice. Transportul este singurul sector în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt încă mai ridicate decât în 1990.

Încurajarea standardelor privind emisiile de la automobile ar contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de climă pentru 2030, iar consumatorii ar economisi la facturile de combustibil.

Situația în momentul de față

Date recente arată că, după o scădere substanțială în ultimii ani, emisiile de la mașinile noi au crescut în medie cu 118,5 g CO2/km anul trecut. Conform regulilor în vigoare, mașinile noi nu trebuie să emită în medie mai mult de 95 g CO2/km până în 2021.

Numărul mașinilor electrice crește rapid, dar acestea reprezintă încă mai puțin de 1,5% dintre mașinile nou înregistrate.

Aflați mai multe date și cifre din infograficul nostru.

Noile norme

Comisia Europeană a propus reducerea limitei emisiilor din 2021 cu 15% până în 2025 și cu 30% până în 2030.

Parlamentul și Consiliul au decis asupra unei limite și mai ridicate de reducere a emisiilor de CO2 decât cea propusă de Comisia Europeană. A fost stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 de 37,5% pentru autoturismele noi și de 31% pentru noile furgonete până în 2030. Noile norme au fost aprobate de Parlament în sesiunea plenară din 27 martie 2019. Pe 18 aprilie, Parlamentul a aprobat o propunere de reducere a emisiilor de CO2 de la camioanele noi cu 30% prin comparație cu nivelurile din 2019.

După aprobarea legislației de către Consiliu, regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare după 20 de zile.