Reducerea emisiilor de CO2 la mașini și camionete: noile obiective explicate

Pentru a face transportul rutier neutru din punct de vedere al climei, UE interzice vânzarea de autoturisme și camionete noi cu combustie internă începând din 2035.

Reducerea emisiilor de CO2 cu ajutorul unor mașini mai ecologice: noi reguli UE

Pentru a-și atinge obiectivele ambițioase legate de climă, UE revizuiește legislația în sectoarele cu impact direct asupra pachetului „Pregătiți pentru 55”. Acestea includ transporturile, singurul sector în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt încă mai ridicate decât în 1990. Cu o creștere de peste 25%, transporturile reprezintă o cincime din emisiile totale ale UE.

Transportul rutier reprezintă cel mai mare procent al emisiilor din transporturi, iar în 2021 acesta a fost responsabil de 72% din emisiile totale de gaze cu efect de seră produse de transporturile interne și internaționale ale UE.

De ce mașini și camionete?


Autoturismele și camionetele produc circa 15% din totalul de emisii de CO2 ale UE. Înăsprirea regulilor privind emisiile mașinilor ar permite atingerea obiectivelor climatice ale UE..

Situația la zi


Emisiile medii de CO2 de la mașinile noi erau de 122,3 g CO2/km în 2019, mai bine decât ținta UE de 130 g CO2/km pentru perioada 2015-2019, dar mult peste ținta de 95 g CO2/km stabilită după 2021.

Numărul mașinilor electrice crește rapid, ele reprezentând 11% dintre mașinile nou înregistrate în 2020.

Aflați mai multe date și cifre despre emisiile autovehiculelor.

Pregătiți pentru 55: Reducerea emisiilor de CO2 de la mașini și camionete

Noile obiective


Noua legislație creează premisele ajungerii la zero emisii de CO2 de la autoturisme și camionete noi până în 2035. Obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 sunt de 55% pentru autoturisme și 50% pentru camionete.

Obiectivele sunt exprimate în procente deoarece norma de 95 g/km va trebui recalculată conform noului test, mai riguros, al emisiilor, care reflectă mai bine condițiile reale din trafic.

Legislația revizuită ar trebui să-i ajute pe cetățeni să adopte la scară mai largă vehicule cu emisii zero (calitate mai bună a aerului, economii de energie și costuri mai mici pentru proprietarii de vehicule) și să stimuleze inovarea în tehnologii cu emisii zero.

Parlamentul și țările UE au ajuns la un acord cu privire la forma finală a normelor propuse în octombrie 2022. Acordul a fost aprobat de Parlament în februarie 2023, și adoptat în Consiliu în martie 2023. Noile reguli au intrat în vigoare în aprilie 2023.

În plus, UE dorește să ofere mai multe stații de încărcare electrică și cu hidrogen. În iulie 2023, Parlamentul a adoptat noi reguli pentru a se construi stații de încărcare electrică pentru mașini la fiecare 60 de kilometri pe drumurile principale până în 2026, precum și stații de reîncărcare cu hidrogen cel puțin la fiecare 200 kilometri până în 2031. Regulile trebuie confirmate de Consiliu înainte să intre în vigoare.

Mai multe despre emisiile din transporturi

©APimages/European Union-EP
Conform regulilor în vigoare, mașinile noi nu trebuie să emită în medie mai mult de 95 g CO2/km până în 2021. ©APimages/European Union-EP