Condiții de lucru mai bune: echilibru între flexibilitate și siguranță 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul dorește ca lucrătorii să beneficieze de drepturi minime privind condițiile de lucru, inclusiv cei cu contracte de muncă netradiționale.

Enrique Calvet Chambon (ALDE, Spania)  

Parlamentul a aprobat pe 16 aprilie noi drepturi minime în condițiile de lucru. Acestea includ: durata perioadei de probă, orele de lucru și contractele cu restricții. Noile reguli vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Consiliu. Statele membre vor avea la dispoziție trei ani pentru a le transpune în legislația națională.

Raportorul Enrique Calvet Chambon (ALDE, Spania) ne-a acordat un interviu despre noile reguli.

Flexibilitatea și digitalizarea în creștere a pieței muncii au adus forme de angajare noi și nestandardizate. Care sunt avantajele și provocările acestei tendințe?

Tehnologiile noi și digitalizarea generează noi forme de angajare, chiar și un nou concept de muncă, dar testează piața forței de muncă, limitele regulilor din dreptul muncii și protecția socială. Beneficiile pot fi multe, nu putem ignora crearea unor forme de angajare mai flexibile, mai imaginative și mai adaptabile.

Este clar că Europa dorește să evite exploatarea și orice lipsă de protecție incompatibilă cu modelul social european, în special pentru aceste modele noi și nestandardizate de lucru. Pe scurt, am obținut un echilibru între flexibilitate și protecție pentru lucrători: „flexi-protecția”.

Cu noile modele de afaceri nu este clar dacă unii lucrători sunt lucrători independenți sau angajați. Vor fi aplicate noile reguli platformelor, cum ar fi Uber și Deliveroo?

Noile norme vor fi aplicabile muncitorului care execută o muncă remunerat, sub îndrumarea unei alte persoane, care îl conduce și de care depinde. Lucrătorii angajați de platforme vor fi incluși în domeniul de aplicare, se poate spune că aceștia au motivat directiva.

În ceea ce privește munca independentă, Parlamentul a dorit să fie clar, prin excluderea în mod expres a persoanelor care desfășoară o activitate independentă și cu adevărat voluntară. Am apărat acest lucru în timpul negocierilor cu Consiliul.

Ce se va schimba prin comparație cu regulile actuale?

Noua directivă stabilește un minim universal al drepturilor sociale în Europa; aceasta este marea noutate. Aceste drepturi ar putea fi considerate primul pas către un cadru pentru o piață europeană a muncii, ceva necesar pentru consolidarea proiectului european. În mod specific, subliniez termenul limită al perioadei de probă, care, în general, nu poate depăși șase luni; dreptul de a lucra pentru alți angajatori, cu interzicerea așa-ziselor „clauze de exclusivitate” sau „incompatibilități”; dreptul de a beneficia de formare prestabilită în mod gratuit și în timpul programului de lucru; precum și dreptul la garanții specifice care să prevadă o previzibilitate minimă pentru formele de muncă ce, prin natura lor, nu sunt foarte previzibile, ca în cazul contractelor „la cerere”.

În ceea ce privește munca la cerere, Parlamentul a apărat dreptul lucrătorilor să fie plătiți dacă orele garantate sunt anulate în afara termenului convenit.

Pentru mai multe informații pe această temă, citiți prezentarea noastră generală care explică modul în care UE îmbunătățește drepturile și condițiile de muncă ale lucrătorilor.

Articolul a fost publicat pe 15 noiembrie 2018 și actualizat pe 16 aprilie 2019 după votul în plen.