Coordonarea regimurilor de securitate socială: Norme noi pentru mai multă flexibilitate și claritate

Aflați cum funcționează coordonarea sistemelor de securitate socială la nivelul UE și cum dorește Parlamentul să îmbunătățească acest proces.

Noile norme va sprijini persoanele care își caută un loc de muncă într-un alt stat membru UE   © AP Images/European Union - EP.
Noile norme va sprijini persoanele care își caută un loc de muncă într-un alt stat membru UE © AP Images/European Union - EP

Pe 20 noiembrie, comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a votat asupra unor norme care au ca obiectiv facilitarea mobilității forței de muncă, precum și asigurarea accesului echitabil la securitate socială pentru lucrătorii mobili. Pe 11 decembrie, eurodeputații au aprobat decizia comisiei de începe negocierile cu Consiliul privind noile norme.

Eurodeputatul Guillaume Balas, membru din grupul S&D, coordonează acest proiect de lege în Parlament.

De ce este necesară coordonarea sistemelor de securitate socială?

Cetățenii europeni au posibilitatea de a se muta într-un alt stat membru pentru a studia, a munci temporar sau a se stabili permanent. Aproximativ 14 milioane de rezidenți europeni (atât lucrători mobili precum și șomeri și cetățeni inactivi din punct de vedere economic) nu locuiesc în țara lor de origine. Normele comune la nivelul UE garantează faptul că aceștia beneficiază de ajutoarele sociale și de sănătate la care au dreptul. Acestea stabilesc sistemul național de care aparțin. De asemenea, normele au ca scop atât prevenirea situațiilor în care cetățenii mobili nu pot beneficia de aceste drepturi, cât și pe acelea în care aceștia sunt acoperiți de două sisteme de securitate socială.

Coordonare, nu armonizare

Legislația europeană privind securitatea socială cuprinde beneficii precum prestațiile de boală, indemnizațiile de maternitate și de paternitate, prestațiile familiale, ajutoarele de șomaj. Cu toate acestea, responsabilitatea exclusivă pentru sistemele de securitate aparține în continuare statelor membre. Așadar, acestea trebuie să decidă care beneficii sunt acordate, în ce condiții și ce contribuții trebuie plătite. Normele europene coordonează doar interacțiunea dintre sistemele naționale.

Ce înseamnă acest lucru în practică?

Ca regulă de bază, lucrătorii mobili se supun legislației din țara în care muncesc. Persoanele care își caută un loc de muncă într-un alt stat membru pot obține ajutoare de șomaj din țara lor de origine pe o anumită perioadă, iar persoanele pensionate care au lucrat în țări diferite, pot combina perioadele de asigurare pentru a obține o pensie integrală. În cele din urmă, turiștii au acces la servicii de sănătate pe durata unei șederi temporare prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate.

Patru principii de bază ale coordonării sistemelor de securitate socială:

  • sunteți acoperit de sistemul de asigurări sociale al unei singure țări și plătiți contribuții doar într-o singură țară;
  • beneficiați de aceleași drepturi și obligații de care beneficiază și cetățenii țării în care sunteți asigurat;
  • în caz de necesitate, sunt luate în considerare perioadele de asigurare, de muncă sau de ședere în alte țări;
  • în general, pot fi acordate beneficii în numerar dintr-o țară, chiar dacă locuiți într-o altă țară.

Norme noi privind ajutorul de șomaj, prestațiile familiale și prestațiile pentru îngrijirea pe termen lung

În prezent, persoanele care își caută un loc de muncă într-o altă țară din UE pot beneficia de ajutor de șomaj pe o durata de cel puțin trei luni. Eurodeputații doresc să extindă această perioadă la șase luni, cu posibilitatea de prelungire până la data expirării acestui beneficiu.

Deputații europeni susțin că lucrătorii care au lucrat în mai multe state ar trebui să poată alege dacă vor beneficia de ajutoare de șomaj din partea ultimului stat membru în care și-au desfășurat activitatea sau din țara de reședință.

Potrivit noilor norme, prestațiile familiale plătite în numerar menite să înlocuiască venitul atunci când o persoană încetează să mai lucreze pentru putea a-și crește copilul ar trebui să fie considerate un beneficiu personal pentru părintele în cauză. De asemenea, noile norme prevăd încadrarea acestor beneficii separat de alte prestații familiale.

Eurodeputații sprijină dispozițiile referitoare la claritatea juridică, precum și transparența privind prestațiile pentru îngrijirea pe termen lung.

Ce urmează?

Parlamentul, Consiliul și Comisia trebuie să negocieze versiunea finală a noilor norme.

Mai multe informații despre politicile sociale ale UE:

Reducerea șomajului: ce face UE
Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor: măsuri UE

Cum îmbunătățește UE drepturile lucrătorilor și condițiile de muncă

Îmbunătățirea sănătății publice: măsurile UE


 

Articole pe același subiect