Fondul european de ajustare la globalizare: norme noi care vor sprijini lucrătorii disponibilizați 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul sprijină noi norme privind Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a face față mai bine provocărilor determinate de digitalizare și schimbările de mediu.

FEG reprezintă una dintre acțiunile europene prin care UE ajută la combaterea șomajului. Globalizarea poate provoca schimbări semnificative în structura comerțului mondial, ceea ce înseamnă că lucrătorii se confruntă cu riscul de a-și pierde locurile de muncă.

În 2006, UE a creat FEG pentru a sprijini persoanele care își pierd locurile de muncă din cauza globalizării sau a crizei financiare și economice, a căror concediere are un impact negativ asupra economiilor regionale sau locale. Este un fond de solidaritate de urgență și, ca instrument financiar special, este mobilizat ad-hoc. FEG cofinanțează proiecte pentru a ajuta lucrătorii să-și găsească locuri de muncă noi sau să-și deschidă propria afacere.

Sunt prevăzute norme specifice care stabilesc de când și pentru cât timp un grup de lucrători poate beneficia de fond.

Mai multe detalii despre cum gestionează UE globalizarea pot fi găsite aici.

Proiectele finanțate prin FEG sunt gestionate de către autoritățile naționale sau regionale. FEG nu cofinanțează măsuri de protecție socială precum pensiile sau ajutoarele de șomaj.

Pe 16 ianuarie, Parlamentul a aprobat un nou regulament privind FEG pentru perioada post-2020. Acesta are ca obiectiv extinderea domeniului de aplicare pentru a oferi asistență în cazul unor restructurări majore care au legătură cu digitalizarea, automatizarea și tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon. Totodată, eurodeputații propun schimbarea denumirii fondului în „Fondul european pentru tranziție”. Maria Arena, membră din grupul S&D, coordonează acest proiect de lege în Parlament.

Având în vedere faptul că mulți lucrători sunt angajați în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) unde pierderile de locuri de muncă au un impact semnificativ asupra regiunilor mici, deputații europeni propun reducerea pragului de disponibilizări de la 500 la 200 și extinderea perioadei de referință. De asemenea, aceștia doresc să accelereze procedurile de depunere a cererilor.

Ce urmează

Parlamentul, Consiliul și Comisia trebuie să negocieze versiunea finală a normelor.