Asigurarea auto: norme noi pentru protecția victimelor accidentelor rutiere 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Aflați cum dorește Parlamentul să se asigure că victimele accidentelor rutiere beneficiază de o despăgubire echitabilă.

Parlamentul dorește să se asigure că victimele accidentelor rutiere beneficiază de o despăgubire echitabilă ©AP images/European Union-EP  

Cu toate că drumurile europene sunt considerate a fi cele mai sigure din lume, în 2017, 25.300 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, iar 135.000 de persoane au fost grav rănite. Majoritatea victimelor au fost utilizatorii rutieri vulnerabili precum copiii, pietonii, bicicliștii și peroanele vârstnice.

Pentru a proteja mai bine victimele accidentelor rutiere în UE, Parlamentul a aprobat pe 13 februarie propunerea de îmbunătățire a directivei privind asigurarea auto. Noile reglementări vor garanta compensarea echitabilă a victimelor, vor descuraja utilizarea vehiculelor care nu sunt asigurate și vor garanta tratamentul egal pentru asigurații din diferite state membre.

De asemenea, eurodeputații lucrează la îmbunătățirea normelor privind siguranța rutieră pentru a reduce numărul victimelor pe drumurile europene.

Nivel mai ridicat de protecție pentru victime

În prezent, în cazul în care asiguratorul vehiculului responsabil se află în insolvență, victimele accidentelor rutiere nu pot primi compensații sau întâmpină întârzieri în efectuarea plăților. În conformitate cu noile norme, în astfel de cazuri, responsabilitatea pentru despăgubiri ar fi transferată statelor membre. Totodată, eurodeputații propun acordarea de compensații în termen de maximum șase luni.

Cetățenii din UE vor beneficia de același nivel minim de protecție. Pentru vătămările corporale, victimele vor avea dreptul la o asigurare de cel puțin 6.070.000 de euro pentru fiecare accident în care au fost implicate, indiferent de numărul acestora sau de 1.220.000 de euro pentru fiecare victimă. Pentru daunele aduse bunurilor, sumele minime de acoperire vor fi de 1.220.000 de euro pentru fiecare cerere de despăgubire, indiferent de numărul victimelor. Statele membre vor avea dreptul să stabilească sume mai mari.

Prime de asigurare mai accesibile

Noile norme vor impune companiilor de asigurări să permită transferul unui istoric al cererilor de despăgubire, permițând unui consumator care se deplasează într-o altă țară a UE să beneficieze în continuare de prestații în aceleași condiții ca și asigurații autohtoni. Acest lucru ar trebui să însemne că cetățenii UE au acces la primele mai avantajoase și la eventualele reduceri, indiferent de naționalitatea lor sau de statul membru de reședință anterior.

Măsuri mai stricte pentru vehiculele neasigurate

Conducerea vehiculelor care nu sunt asigurate reprezintă o problemă tot mai mare în UE. Acest lucru presupune costuri în valoare de milioane de euro și o creștere a primelor pentru consumatori. Pentru a combate această practică, propunerea Parlamentului va permite țărilor UE să efectueze controale sistematice la nivel transfrontalier prin intermediul unor echipamente discrete precum recunoașterea plăcuței de înmatriculare și să impună sancțiuni.

Care tipuri de vehicule vor fi incluse în noua directivă?

Normele vor acoperi majoritatea tipurilor de vehicule. E-bicicletele, segway-urile și scuterele electrice vor fi excluse, deoarece acestea sunt mai mici și provoacă mai puține daune pentru oameni. În plus, aplicarea regulilor privind asigurarea auto pentru aceste vehicule ar putea descuraja utilizarea lor. De asemenea, domeniul sporturilor cu motor nu este inclus deoarece, în general, acesta este acoperit de alte forme de răspundere.

Ce urmează?

Eurodeputații vor negocia cu Consiliul asupra variantei finale a documentului înainte de intrarea sa în vigoare.

Odată implementate regulile noi, Comisia Europeană va evalua aplicarea acestora la vehiculele autonome.