Bunăstarea animalelor: Parlamentul dorește să se asigure că animalele transportate sunt protejate mai bine 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Călătoriile lungi pot deveni un factor de stres pentru animalele domestice. Eurodeputații doresc controale mai stricte și sancțiuni mai dure pentru a garanta bunăstarea animalelor în UE.

În fiecare an, milioane de animale sunt transportate pe distanțe lungi în UE și în țări terțe pentru reproducere, creștere și sacrificare. Din 2009 până în 2015, numărul animalelor transportate în interiorul UE a crescut cu 19%, de la 1.252,1 milioane la 1.492,8 milioane. Au crescut numerele pentru porci, păsări de curte și cai, în timp ce numărul de bovine, ovine și caprine a scăzut. În aceeași perioadă, numărul de loturi de animale vii din UE a crescut între 400.000 și 430.000 pe an.

Există în vigoare norme UE privind protecția și bunăstarea animalelor pe durata transportului, însă pe 14 februarie deputații europeni au aprobatrezoluție prin care se solicită o mai bună aplicare a acestor norme, sancțiuni și reducerea duratelor de călătorie. Eurodeputatul Jørn Dohrmann, membru din grupul CRE, este responsabil de coordonarea acestui proiect în Parlament.

Reducerea duratelor de călătorieTransportul pe o durată lungă de timp poate deveni un factor de stres pentru animale. Din această cauză ele pot avea de suferit de pe urma spațiul redus, temperaturilor în schimbare, resurselor limitate de hrană și apă. De asemenea, vehiculele în mișcare pot avea un efect negativ asupra animalelor. Traversarea frontierei în țări terțe, cu opriri lungi pentru verificarea documentelor, vehiculelor și animalelor reprezintă o problemă în plus.

Animalele transportate mai mult de 8 ore în cadrul UE în fiecare an: 
  • 4 milioane de bovine; 
  • 28 de milioane de porci; 
  • 4 milioane de oi; 
  • 243 de milioane de păsări de curte; 
  • 150.000 de cai. 

Conform eurodeputaților, călătoriile trebuie să fie reduse cât mai mult posibil. Aceștia propun soluții alternative, precum transportul de produse de origine animală, mai degrabă decât animalele vii, și dezvoltarea unităților de sacrificare și de prelucrare a cărnii în fermele sau măcelăriile locale.

În plus, aceștia solicită o definiție clară referitoare la aptitudinea de transport a animalelor pentru a evita riscuri suplimentare.

Controale mai stricte și sancțiuni mai dure


Deputații europeni recomandă utilizarea tehnologiilor moderne, precum sistemele de localizare geografică, pentru urmărirea în timp real a călătoriilor. De asemenea, aceștia solicită statelor membre să efectueze mai multe controale la fața locului pentru a reduce numărul celor care încalcă normele. Nivelul inspecțiilor variază foarte mult în UE, de la zero la mai multe inspecții pe an. Rata încălcărilor variază de la 0% la 16,6%.

Totodată, Parlamentul solicită sancțiuni mai dure pentru a descuraja practicile rele, inclusiv sancțiuni pentru țările UE care nu aplică în mod corespunzător normele europene. Companiile care încalcă aceste norme se pot confrunta cu interdicții referitoare la utilizarea vehiculelor și navelor inadecvate, retragerea licențelor de transport și instruirea obligatorie a personalului privind bunăstarea animalelor.

Standarde mai înalte în străinătate


Pentru a proteja animalele exportate în țări terțe, deputații europeni doresc acorduri bilaterale sau interzicerea transportului de animale vii, atunci când standardele naționale nu sunt aliniate la legislația europeană. De asemenea, aceștia doresc să se asigure că la posturile vamale există locuri de odihnă adecvate pentru animale.

Ce urmează?


Urmare a acestei rezoluții a fost instituită la începutul actualei legislaturi parlamentare o comisie parlamentară de anchetă privind bunăstarea animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara UE.

Comisia a relevat încălcări sistematice în implementarea regulilor de transport al animalelor în UE. Raportul comisiei a fost votat în sesiunea plenară din ianuarie 2022.