Norme noi privind promovarea reutilizării apei în agricultură 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Deficitul de apă este o problemă din ce în ce mai mare în Europa. Eurodeputații promovează reutilizarea apei în agricultură pentru a se asigura că există resurse de apă dulce în UE.

Creșterea populației, procesul de urbanizare și turismul au contribuit la deficitul de apă și la seceta care afectează tot mai mult multe zone ale Europei, în special regiunea Mării Mediterane. Resursele de apă sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari și se așteaptă ca situația să se înrăutățească din cauza schimbărilor climatice. Conform unei estimări, până în 2030, jumătate dintre bazinele hidrografice ale Europei ar putea suferi din cauza deficitului de apă.

Pentru a putea asigura aprovizionarea cu apă dulce în anii care urmează, deputații de la comisia pentru mediu au aprobat pe 21 ianuarie on acord informal, convenit cu Consiliul, referitor la o propunere privind reutilizarea apelor uzate. Pentru a putea intra în vigoare, roile reguli trebuie să fie aprobate de Parlament, în plen, și de Consiliu.

Prin introducerea noilor norme se urmărește utilizarea apei uzate epurate pentru irigarea agricolă, care reprezintă aproximativ jumătate din apa utilizată anual în UE. Creșterea reutilizării apei în agricultură ar putea contribui la reducerea presiunii cu 5% anual.

Pentru a garanta siguranța culturilor, noile norme prevăd cerințe minime pentru calitatea apei, necesită o monitorizare frecventă și obligă operatorii de stații de epurare să elaboreze planuri de gestionare a riscurilor. Autoritățile din statele membre vor emite permise pentru stațiile de epurare și vor verifica dacă normele sunt conforme.

Normele aplicate uniform la nivelul UE ar echilibra condițiile de concurență atât pentru operatorii stațiilor de recuperare, cât și pentru agricultori. De asemenea, acestea vor preveni obstacolele care ar putea apărea în calea liberei circulații a produselor agricole.