Utilizarea canabisului în scopuri medicale: eurodeputații cer să se facă mai multe cercetări 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Eurodeputații solicită elaborarea unei politici europene privind utilizarea canabisului în scopuri medicale. Totodată, aceștia cer ca cercetările să fie finanțate în mod corespunzător.

Eurodeputații solicită elaborarea unei politici europene privind utilizarea canabisului în scopuri medicale  

Mai multe state membre au legalizat utilizarea în scopuri medicale a unor tipuri de canabis sau canabinoizi sau au în vedere modificări ale legislației lor.

Deși niciun stat membru UE nu autorizează fumatul sau nu permite cultivarea la domiciliu a canabisului în scopuri medicale, regulile privind produsele permise și utilizarea lor variază foarte mult. Cu toate că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat în mod oficial ca substanța canabidiol (CBD) să nu fie clasificată ca o substanță controlată, nu există nicio armonizare la nivelul UE privind utilizarea medicală sau recreativă a canabisului.

Ce este canabisul? 
  • Planta de canabis conține peste 480 de compuși, inclusiv peste 100 de canabinoizi, dintre care cele mai cunoscuùi sunt THC (D9-tetrahidrocanabinol) și canabidiol (CBD). 
  • THC constituie principalul element psihoactiv din canabis, în timp ce CBD nu are proprietăți ebriante și nici nu creează dependență. 
  • Utilizarea în scopuri medicale a canabisului și a canabinoidelor se poate referi la o mare varietate de preparate și produse pe bază de plante și sintetice. 
  • Multe țări folosesc termenul mexican „marijuana" referindu-se la frunzele de canabis. Plantele femele de canabis sunt cunoscute sub denumirea de „hașiș”. 

Canabisul și canabinoidele pot avea efecte terapeutice în stimularea apetitului și în ameliorarea simptomelor tulburărilor psihice sau epilepsiei, astmului, cancerului și bolii Alzheimer. De asemenea, poate ușura durerea menstruală și poate reduce riscul obezității și diabetului. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a demonstra în mod adecvat posibilitățile sale terapeutice și riscurile pe termen lung.

Pe 13 februarie, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale. Eurodeputații au solicitat elaborarea unei definiții juridice a canabisului medical si o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis și alte modalități de utilizare a canabisului (de exemplu, în scop recreațional sau industrial). De asemenea, aceștia consideră că cercetarea și inovarea în acest domeniu ar trebui stimulate și finanțate în mod corespunzător.

Protecția minorilor și a altor grupuri vulnerabile este esențială

Eurodeputații susțin că un cadrul legal clar și stabil va avea un impact pozitiv asupra calității și etichetării exacte a produselor. Acest cadru va oferi un acces sigur pacienților în cazul utilizării medicale. Aici sunt incluse măsuri de precauție speciale pentru tineri și femeile însărcinate.

Conform rezoluției, la nivelul UE, un astfel de cadru va contribui la controlul punctelor de vânzare, la limitarea pieței negre și la prevenirea abuzului de substanțe și a dependenței în rândul minorilor și grupurilor vulnerabile.

Acest cadru legal ar încuraja îmbunătățirea nivelului de cunoștințe referitoare la canabisul medical, prin asigurarea instruirii și a accesului la literatura de specialitate pentru profesioniștii din domeniul medical.

Citiți articolul nostru care explică modul în care UE îmbunătățește sănătatea publică.