Distribuiți această pagină: 

Siguranța rutieră în UE este destul de bună. Dar care sunt cele mai sigure țări? Aflați care sunt cifrele deceselor rutiere în UE pe țară, vârstă, gen și altele.

În fiecare an, mii de oameni își pierd viața sau sunt răniți grav în accidente rutiere în UE. Grație dezvoltărilor sociale și tehnologice, între 2001 și 2017 numărul de accidente rutiere din Europa a scăzut cu 57,5%, dar datele arată că rata descreșterii încetinește.


46% dintre persoanele care și-au pierdut viața în accidente rutiere au fost pasageri ai mașinilor, în timp ce alte 46% au fost utilizatori vulnerabili ai drumurilor: 21% pietoni, 14% motocicliști, 8% bicicliști și 3% utilizatori ai motoretelor.


În 2017, țările UE cu cele mai bun scor în materie de siguranță sunt: Suedia, Marea Britanie și Olanda. Țările cu cele mai slabe înregistrări privind siguranța rutieră sunt România, Bulgaria și Croația.

Infografic: siguranța rutieră  

Performanța României în domeniul siguranței rutiere nu s-a îmbunătățit între 2016 și 2017.


Conform datelor disponibile, 8% dintre accidentele rutiere au avut loc pe autostrăzi, 55% pe drumurile rurale și 37% în zonele urbane.


Aproape 14% dintre persoanele decedate pe drumurile UE au vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, în timp ce doar 8% din populația europeană se încadrează în această categorie de vârstă. În schimb, din cauza schimbărilor demografice, procentul deceselor oamenilor în vârstă (peste 65 de ani) a crescut de la 22% în 2010 la 27% în 2017.


76% dintre accidentele rutiere fatale au afectat bărbații și 24% femeile. Victimele sub 15 ani reprezintă 2%.


Ce face UE pentru a reduce numărul de accidente rutiere


Pe 16 aprilie, Parlamentul European a aprobat noi reguli privind obligativitatea prezenței în autovehicul a 30 de echipamente de siguranță avansată, precum sistemele inteligente de asistență pentru controlul vitezei, sistemul de avertizare în caz de distragere a atenției conducătorului auto și sistemele de frânare de urgență. Obligativitatea tehnologiilor de siguranță ar putea salva peste 25.000 de vieți și ar evita cel puțin 140.000 de accidentări grave până în 2038, deoarece 95% din totalul accidentelor rutiere au fost cauzate de erori umane.


Pentru ca drumurile UE să fie mai sigure, UE consolidează și regulile privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere și lucrează la garantarea unor reguli comune pentru vehiculele fără șofer.