Cum să creștem investițiile verzi în UE

Trecerea la o economie mai puțin poluantă necesită investiții masive. UE dorește să atragă mai mulți bani din sectorul privat, deoarece fondurile publice sunt insuficiente.

©Mikel Martinez De Osaba/123RF/European Union – EP.
Banii publici nu pot acoperi investițiile ecologice masive necesare. Foto ©Mikel Martinez De Osaba/123RF/European Union – EP

Investițiile UE

UE are nevoie în fiecare an de aproximativ 180 de miliarde de euro de investiții suplimentare în eficiența energetică și energia regenerabilă pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 40% până în 2030. Iar pentru a ajunge la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2050 sunt necesari și mai mulți bani.

Unele investiții în proiecte legate de climat și mediu provin din bugetul UE. De exemplu, aproximativ 20% din bugetul UE pentru 2019, de 165,8 miliarde, se dedică proiectelor legate de combaterea schimbărilor climatice. Parlamentul European dorește să crească această pondere la 30%.


Cum atrage UE investițiile ecologice din sectorul privat


Banii publici nu pot acoperi investițiile ecologice masive necesare, iar UE acționează pentru a atrage investiții private. Miliarde de euro au fost deja mobilizate prin intermediul Fondului european pentru investiții strategice și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, iar sumele alocate proiectelor climatice urmează să crească.


Rolul Băncii Europene de Investiții în finanțarea proiectelor legate de climat a crescut. În discursul din luna iulie din Parlament, Ursula von der Leyen, care a devenit între timp președinta Comisiei Europene, a declarat că va propune o creștere suplimentară a fondurilor dedicate mediului prin transformarea unei părți a Băncii Europene de Investiții în Banca Climatică a Europei. „Ecologizarea” Băncii Europene de Investiții a fost discutată în plen miercuri, 9 octombrie.


Parlamentul și Consiliul discută și despre noi reguli privind investițiile durabile, care ar acționa ca un ghid pentru investitori, întreprinderi și factorii de decizie cu privire la ce activități și investiții economice ar trebui considerate „verzi”.




Mai multe informaţii