Pierderea biodiversității: problema și cauzele 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Speciile de plante și de animale dispar din ce în ce mai repede din cauza activităților umane. Care sunt cauzele biodiversității și de ce este aceasta importantă?

- © Shutterstock.com/Simon Bratt  

Biodiversitatea - varietatea ființelor de pe planeta noastră - este în declin într-un ritm din ce în ce mai alarmant în ultimii ani, în principal din cauza activităților umane, precum schimbarea destinației terenurilor, poluarea și schimbările climatice.


Pe 16 ianuarie, deputații europeni au cerut ca la conferința ONU privind biodiversitatea, care va avea loc în China în octombrie 2020, să se stabilească obiective obligatorii pentru oprirea pierderii biodiversității. Conferința va reuni participanții la Convenția ONU privind biodiversitatea din 1993 pentru a decide asupra unei strategii post-2020. Parlamentul dorește ca UE să devină lider, garantând că 30% din teritoriul său va consta în zone naturale până în 2030 și luând în considerare biodiversitatea în elaborarea tuturor politicilor sale.


Ce este biodiversitatea


Biodiversitatea este definită tradițional ca fiind varietatea vieții pe Pământ în toate formele sale. Conține numărul de specii, varietatea genetică a acestora și interacțiunea formelor de viață în ecosisteme complexe.

Într-un raport ONU publicat în 2019, oamenii de știință au avertizat că un milion de specii, dintr-un total de opt milioane, sunt amenințate cu dispariția, multe dintre acestea urmând să dispară în câteva decenii. O parte dintre cercetători consideră chiar că ne aflăm în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă din istoria Pământului. În cele cinci evenimente anterioare au dispărut între 60 și 90% dintre specii. În urma unui astfel de eveniment, ecosistemele se restabilesc în decursul a milioane de ani.


De ce este importantă biodiversitatea


Ecosistemele sănătoase ne oferă multe lucruri esențiale, pe care le luăm ca atare. Plantele transformă energia soarelui, făcând-o disponibilă altor forme de viață, bacteriile și alte organisme descompun materia organică în nutrienți, oferind plantelor un sol bogat, polenizatorii sunt esențiali pentru reproducerea plantelor, garantând producția de alimente, plantele și oceanele captează bioxidul de carbon, ciclul apei depinde semnificativ de organismele vii.

Motivele principale ale pierderii biodiversității: 
  • schimbarea destinației terenurilor (despăduriri, monoculturi intensive, urbanizare) 
  • exploatarea directă, precum vânătoarea și pescuitul excesiv 
  • schimbările climatice 
  • poluarea 
  • speciile invazive. 

Pe scurt, biodiversitatea ne oferă aer curat, apă proaspătă, sol de bună calitate și polenizarea plantelor de cultură. Ne ajută să combatem schimbările climatice și să ne adaptăm la acestea și reduce impactul dezastrelor naturale.


Deoarece organismele vii interacționează în cadrul ecosistemelor dinamice, dispariția unei specii poate avea un impact important asupra lanțului alimentar. Este imposibil de știut exact care vor fi consecințele unei extincții în masă asupra oamenilor.


Ce măsuri propune Parlamentul


Deputații europeni cer obiective legale obligatorii la nivel local și global, pentru consolidarea conservării și refacerea biodiversității. Zonele naturale ar trebui să acopere 30% din teritoriul UE până în 2030, iar ecosistemele degradate trebuie restaurate. Pentru garantarea unei finanțări suficiente, Parlamentul propune ca 10% din următorul buget UE pe termen lung să fie dedicat conservării biodiversității.