Pierderea biodiversității: problema și cauzele 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Speciile de plante și de animale dispar din ce în ce mai repede din cauza activităților umane. Care sunt cauzele biodiversității și de ce este aceasta importantă?

- © Shutterstock.com/Simon Bratt  

Biodiversitatea - varietatea ființelor de pe planeta noastră - este în declin într-un ritm din ce în ce mai alarmant în ultimii ani, în principal din cauza activităților umane, precum schimbarea destinației terenurilor, poluarea și schimbările climatice.

Urmare a apelului Parlamentului din ianuarie 2020 de a impune obiective obligatorii pentru salvarea biodiversității, în mai 2020 Comisia Europeană a prezentat noua Strategie pentru Biodiversitate 2030.

În cadrul sesiunii plenare din iunie 2021, Parlamentul a adoptat o poziție referitoare la „Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030: Readucerea naturii în viețile noastre” pentru a se asigura că până în 2050 ecosistemele lumii sunt protejate, refăcute și rezistente.

Pe 16 ianuarie 2020, deputații europeni au cerut ca la conferința ONU privind biodiversitatea, care va avea loc în China în octombrie 2021, să se stabilească obiective obligatorii pentru oprirea pierderii biodiversității. Conferința va reuni participanții la Convenția ONU privind biodiversitatea din 1993 pentru a decide asupra unei strategii post-2020. Parlamentul dorește ca UE să devină lider, garantând că 30% din teritoriul său va consta în zone naturale până în 2030 și luând în considerare biodiversitatea în elaborarea tuturor politicilor sale.


Ce este biodiversitatea


Biodiversitatea este definită tradițional ca fiind varietatea vieții pe Pământ în toate formele sale. Conține numărul de specii, varietatea genetică a acestora și interacțiunea formelor de viață în ecosisteme complexe.

Într-un raport ONU publicat în 2019, oamenii de știință au avertizat că un milion de specii, dintr-un total de opt milioane, sunt amenințate cu dispariția, multe dintre acestea urmând să dispară în câteva decenii. O parte dintre cercetători consideră chiar că ne aflăm în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă din istoria Pământului. În cele cinci evenimente anterioare au dispărut între 60 și 90% dintre specii. În urma unui astfel de eveniment, ecosistemele se restabilesc în decursul a milioane de ani.


De ce este importantă biodiversitatea


Ecosistemele sănătoase ne oferă multe lucruri esențiale, pe care le luăm ca atare. Plantele transformă energia soarelui, făcând-o disponibilă altor forme de viață, bacteriile și alte organisme descompun materia organică în nutrienți, oferind plantelor un sol bogat, polenizatorii sunt esențiali pentru reproducerea plantelor, garantând producția de alimente, plantele și oceanele captează bioxidul de carbon, ciclul apei depinde semnificativ de organismele vii.

Motivele principale ale pierderii biodiversității: 
  • schimbarea destinației terenurilor (despăduriri, monoculturi intensive, urbanizare) 
  • exploatarea directă, precum vânătoarea și pescuitul excesiv 
  • schimbările climatice 
  • poluarea 
  • speciile invazive. 

Pe scurt, biodiversitatea ne oferă aer curat, apă proaspătă, sol de bună calitate și polenizarea plantelor de cultură. Ne ajută să combatem schimbările climatice și să ne adaptăm la acestea și reduce impactul dezastrelor naturale.


Deoarece organismele vii interacționează în cadrul ecosistemelor dinamice, dispariția unei specii poate avea un impact important asupra lanțului alimentar. Este imposibil de știut exact care vor fi consecințele unei extincții în masă asupra oamenilor.


Ce măsuri propune Parlamentul


Deputații europeni susțin cu tărie obiectivul de a proteja cel puțin 30% din ariile terestre și marine ale UE (păduri, mlaștini, turbării, pajiști și ecosisteme de coastă). De asemenea ei susțin ca 10% din teritoriul și mările UE, incluzând toate pădurile primare și seculare precum și alte ecosisteme bogate în carbon, să fie lăsate intacte.

Deputații doresc ca aceste obiective să fie obligatorii și să fie implementate la nivel național de țările UE, în cooperare cu autoritățile locale și regionale.

Îngrijorați de declinul polenizatorilor, ei au cerut o revizuire urgentă a Inițiativei UE privind polenizatorii.

Mai multe informații despre ce face UE pentru conservarea biodiversității.