Covid-19: întărirea capacității de răspuns a UE în caz de urgență 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

UE întărește Mecanismul de protecție civilă pentru a răspunde eficient la situații de urgență, inclusiv la crize sanitare cum este Covid-19.

Fondul ajută țările europene să reacționeze la urgențe și dezastre. A fost activat pentru a ajuta în urma cutremurelor, incendiilor și inundațiilor și pentru a distribui echipamente medicale necesare combaterii Covid-19.

Urmăriți cronologia măsurilor UE în lupta cu Covid-19.

Prin votul din 27 aprilie 2021, Parlamentul European a confirmat acordul cu Consiliul pentru alocarea unui buget de 3,319 miliarde EUR pentru Mecanismul de protecție civilă din bugetul pe termen lung 2021-2027 și din Mecanismul UE de redresare. Pentru a putea distribui mai rapid ajutoare, Comisia va putea face achiziții directe prin intermediul RescEU. Parlamentul a asigurat, de asemenea, resurse suficiente pentru prevenire, pregătire și răspuns.


Un mecanism UE de apărare care să salveze vieți


De la crearea sa, în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE, un sistem colaborativ de ajutor reciproc, a fost activat de peste 420 de ori pentru a răspunde la dezastre naturale și provocate de om, în interiorul și în afara UE, precum incendii forestiere, inundații, poluarea mărilor, cutremure, uragane, accidente industriale și situații de criză, inclusiv crize de sănătate.


În timpul crizei actuale de coronavirus, acesta a fost utilizat pentru sprijinirea statelor membre și a sistemelor naționale de sănătate, prin coordonarea livrării de materiale medicale de urgență și echipamente de protecție în Europa și în întreaga lume. Aceasta a ajutat și la repatrierea a peste 90.000 de cetățeni UE din întreaga lume.


Echipa de protecție civilă a UE ajută la coordonarea livrării de asistență trimisă de Grecia către Albania.  

Consolidarea capacității de reacție la situații de urgență


Când un stat membru este copleșit de un dezastru, acesta poate cere ajutor prin intermediul mecanismului. Comisia coordonează răspunsul și acoperă cel puțin 75% din costurile de transport și operare.


În 2019, UE a dezvoltat o nouă rezervă europeană de capacități suplimentare - RescEU- pentru a ajuta în mod direct atunci când resursele utilizate de statele membre nu sunt suficiente.


La mijlocul lui martie 2020, când a izbucnit pandemia, realizarea de stocuri medicale a fost inclusă în cadrul eforturilor RescEU de a ajuta țările confruntate cu lipsuri de echipamente. Regulile aprobate de Parlament permit UE să acopere până la 100% din fondurile necesare implementării capacităților RescEU, acestea urmând să fie găzduite de unul sau mai multe state membre.