Cercetarea pentru vaccinuri și tratamente împotriva Covid-19 - acțiunea UE  

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Întreaga lume luptă să stopeze pandemia de coronavirus: UE sprijină eforturile de a produce și distribui cât mai eficient vaccinuri

Cercetarea pentru vaccinuri și tratamente împotriva Covid-19 - acțiunea UE  

UE a venit cu un răspuns coordonat pentru a contribui la soluționarea crizei actuale. Finanțarea proiectelor de cercetare și inovare pentru a găsi un tratament al Covid-19 este o parte esențială a acestui plan.

UE și statele membre cooperează îndeaproape pentru a opri răspândirea Covid-19. Acest lucru implică și proceduri accelerate de reglementare, prin care vaccinuri și medicamente sigure, eficiente și de calitate pot fi introduse cât mai curând pe piață.

Deputații europeni au lăudat eforturile UE de a susține cercetarea și autorizarea rapidă a vaccinurilor sigure. Totodată, a fost subliniat în mod repetat îndemnul la solidaritate la nivel european și global și transparență cu privire la contractele și livrările de vaccinuri. Se discută regulat cu experți în domeniu și despre eficacitatea vaccinurilor în privința noilor variante Covid.


Cercetare și vaccinuri

UE a investit masiv în cercetare de la începutul epidemiei: sute de milioane de euro au fost investite în proiecte de cercetare în domeniul coronavirusului, prin intermediul programului Orizont 2020. Granturile au fost acordate unor proiecte ce acoperă un număr variat de domenii: diagnosticare, tratamente, vaccinuri, epidemiologie, pregătire și intervenție, comportament și socioeconomie, producție și tehnologii medicale și digitale.

În cadrul Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Comisia Europeană a încheiat acorduri cu șase companii farmaceutice - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, BioNTech-Pfizer, CureVac și Moderna - permițând statelor membre să achiziționeze vaccinuri de îndată ce acestea primesc autorizație de introducere pe piață.

Ca răspuns la reapariția cazurilor de Covid-19, Comisia a anunțat, la 28 octombrie, lansarea unor acțiuni suplimentare care să contribuie la limitarea răspândirii virusului și la salvarea de vieți omenești. Acestea includ îmbunătățirea schimbului de date la nivelul UE și recomandări privind strategii de testare mai eficiente și mai rapide, precum și deblocarea a 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru a achiziționa în mod direct teste rapide de detecție a unui antigen și a le distribui statelor membre.

După recomandarea științifică pozitivă din partea Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia Europeană a acordat până acum patru autorizații condiționate de punere pe piață, pentru:

Astfel vaccinarea a putut începe în statele UE pe 27 decembrie 2020.

Comisia a pregătit, de asemenea, o listă de pași necesari pentru ca statele membre să distribuie și să utilizeze rapid vaccinurile, în cadrul măsurilor suplimentare de a reduce propagarea virusului și de a salva vieți. Acești pași includ o mai bună partajare a datelor la nivelul UE și recomandări pentru strategii de testare mai eficiente și mai rapide. Totodată, Comisia a mobilizat 100 de milioane de euro prin Instrumentul pentru sprijin de urgență pentru achiziția directă a testelor antigen rapide și livrarea lor către statele membre.

Plecând de la lecțiile învățate din criza actuală, Comisia Europeană a prezentat pe 25 noiembrie 2020 o nouă strategie farmaceutică pentru a face UE mai puternică pe viitor. Pe 9 martie Parlamentul European a adoptat noul program EU4Health 2021-2027 pentru a întări sistemele de sănătate europene împotriva unor crize viitoare.

Programele deja existente

UE dispunea deja de o serie de mecanisme de finanțare a cercetării și a reacțiilor de urgență pentru a face față crizelor din domeniul sănătății publice, pe care acum le-a activat. Acestea includ, printre altele, Prepare - un proiect care susține capacitatea de reacție a spitalelor din Europa și o mai bună înțelegere a dinamicii epidemiei și European Virus Archive - o colecție virtuală de viruși care oferă cercetătorilor materiale importante în diagnosticare.


UE susține, de asemenea, start-up-urile și întreprinderile mici în dezvoltarea de tehnologii care ar putea fi utile în combaterea epidemiei, printre care EpiShuttle, un proiect pentru unități de izolare specializate și m-TAP, o tehnologie de filtrare a aerului pentru îndepărtarea particulelor virale.

Aflați ce face UE pentru a ajuta Europa să-și revină de pe urma efectelor economice nefaste provocate de pandemia Covid-19.