Cercetarea pentru vaccinurile și tratamentele împotriva Covid-19 - acțiunea UE  

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Întreaga lume luptă să stopeze pandemia de coronavirus: UE sprijină eforturile de a descoperi în cât mai scurt timp vaccinuri și tratamente eficiente.

Cercetarea pentru vaccinurile și tratamentele împotriva Covid-19 - acțiunea UE  

UE a venit cu un răspuns coordonat pentru a contribui la soluționarea crizei actuale. Finanțarea proiectelor de cercetare și inovare pentru a găsi un tratament al Covid-19 este o parte esențială a acestui plan.

UE și statele membre cooperează îndeaproape pentru a găsi cât mai rapid vaccinuri sigure și eficiente ca să oprească răspândirea virusului. Accentul este pus pe dezvoltarea unui vaccin profilactic, de prevenire a bolii și a unui vaccin terapeutic, utilizat în tratarea acesteia. Au fost create proceduri accelerate de reglementare, astfel încât să poată fi introduse cât mai curând pe piață medicamente sigure, eficiente și de înaltă calitate.


Deputații europeni au lăudat eforturile UE de a susține cercetarea, dar au subliniat în mod repetat necesitatea de a asigura accesul larg la medicamente cu prețuri accesibile, cât mai rapid.


Combaterea epidemiei

UE a investit masiv în cercetare de la începutul epidemiei - până în septembrie 2020, aproape 459 de milioane EUR au fost investiți în 103 noi proiecte de cercetare în domeniul coronavirusului, prin intermediul programului Orizont 2020 al UE. Granturile au fost acordate unor proiecte ce acoperă un număr variat de domenii: diagnosticare, tratamente, vaccinuri, epidemiologie, pregătire și intervenție, comportament și socioeconomie, producție și tehnologii medicale și digitale.

Planul prevede investiții de 1 miliard EUR în cercetare și inovare pentru a combate epidemia și impactul acesteia până la sfârșitul anului 2020.

În cadrul Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Comisia Europeană a încheiat acorduri cu mai multe societăți farmaceutice, ceea ce va permite statelor membre să achiziționeze vaccinuri de îndată ce acestea se dovedesc a fi sigure și eficiente.

Ca răspuns la reapariția cazurilor de Covid-19, Comisia a anunțat, la 28 octombrie, lansarea unor acțiuni suplimentare care să contribuie la limitarea răspândirii virusului și la salvarea de vieți omenești. Acestea includ îmbunătățirea schimbului de date la nivelul UE și recomandări privind strategii de testare mai eficiente și mai rapide, precum și deblocarea a 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru a achiziționa în mod direct teste rapide de detecție a unui antigen și a le distribui statelor membre.

Comisia a pregătit, de asemenea, o listă de măsuri-cheie pe care statele membre ar trebui să le ia pentru a fi pregătite să distribuie și să utilizeze în timp util vaccinurile, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Programele deja existente

UE dispunea deja de o serie de mecanisme de finanțare a cercetării și a reacțiilor de urgență pentru a face față crizelor din domeniul sănătății publice, pe care acum le-a activat. Acestea includ, printre altele, Prepare - un proiect care susține capacitatea de reacție a spitalelor din Europa și o mai bună înțelegere a dinamicii epidemiei și European Virus Archive - o colecție virtuală de viruși care oferă cercetătorilor materiale importante în diagnosticare.


UE susține, de asemenea, start-up-urile și întreprinderile mici în dezvoltarea de tehnologii care ar putea fi utile în combaterea epidemiei, printre care EpiShuttle, un proiect pentru unități de izolare specializate și m-TAP, o tehnologie de filtrare a aerului pentru îndepărtarea particulelor virale.


În cursul dezbaterii în plen din 14 mai, vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, a afirmat că Comisia lucrează la o nouă strategie farmaceutică a UE, pentru ca Uniunea să fie mai rezilientă în viitor, pe baza învățămintelor din actuala criză. Strategia urmează a fi prezentată în cursul acestui an.

Aflați ce face UE pentru a ajuta Europa să se redreseze în urma impactului economic devastator al pandemiei de Covid-19.