10 lucruri pe care le face UE pentru a combate coronavirusul 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Aflați ce fac instituțiile europene pentru a atenua impactul pandemiei Covid19, pentru a proteja oamenii și economia și pentru a promova solidaritatea.

1. Încetinirea răspândirii virusului


Pentru a contribui la limitarea transmiterii virusului în Europa și dincolo de granițele ei, UE și-a închis frontierele externe pentru călătorii neesențiale, asigurând totuși în continuare circulația bunurilor esențiale pe teritoriul său, prin introducerea unor „culoare verzi”. Sunt prevăzute resurse suplimentare pentru Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, care efectuează evaluări de risc rapide și actualizări epidemiologice privind epidemia.

2. Furnizarea de echipamente medicale

Țările UE au acum pentru prima oară un acces rapid la Rezerva de echipamente medicale RescEU, cum ar fi ventilatoarele și măștile de protecție, în cadrul Mecanismului de protecție civilă. În plus, UE a lansat o amplă licitație internațională, care permite statelor membre să achiziționeze în comun echipamente și medicamente și mobilizează un ajutor UE de 3,08 miliarde EUR pentru a achiziționa mai multe teste și pentru a ajuta personalul medical să se ocupe de pacienți. De asemenea, UE a organizat o colectare online de fonduri, propunându-și obținerea unei sume inițiale de 7,5 miliarde EUR sau vaccinuri, medicamente și metode de diagnostic în vederea combaterii coronavirusului în întreaga lume.

3. Promovarea cercetării


Programul UE de cercetare Orizont 2020 finanțează 18 proiecte de cercetare și 151 de echipe în întreaga Europă pentru a găsi rapid un vaccin împotriva Covid-19. Obiectivul este de a îmbunătăți diagnosticarea, pregătirea, managementul clinic și tratamentul.

4. Stimularea solidarității europene

Parlamentul European a susținut noi norme care să permită statelor membre să solicite asistență financiară din Fondul de solidaritate al UE pentru a acoperi urgențele sanitare. Prin extinderea domeniului de aplicare al fondului, în acest an vor fi puse la dispoziția statelor membre până la 800 milioane EUR pentru a combate pandemia de coronavirus.

Consultați cronologia acțiunii UE împotriva Covid-19.

5. Asigurarea redresării UE


Pentru a ajuta UE să se redreseze în urma impactului economic și social al pandemiei, Comisia Europeană va prezenta o nouă propunere privind bugetul pe termen lung al UE pe 2021-2027, care va include un pachet de măsuri de stimulare. Deputații în PE solicită un pachet amplu de redresare și reconstrucție, care să fie finanțat dintr-un buget pe termen lung al UE majorat, din fondurile europene existente și din așa-numitele obligațiuni de redresare. În plus, Comisia a prezentat o foaie de parcurs pentru perioada post-izolare, pentru o strategie de ieșire eficientă și coordonată, cu testări la scară largă și suficiente materiale de protecție pentru populație.

6. Susținerea economiei


UE propune un pachet de sprijin de 540 de miliarde EUR pentru a face față crizei și pentru a ajuta lucrătorii, întreprinderile și statele membre. În plus, Banca Centrală Europeană oferă 750 de miliarde EUR pentru reducerea datoriei publice în timpul crizei, precum și 120 de miliarde EUR sub formă de măsuri de relaxare cantitativă și 20 de miliarde EUR în achiziții de titluri de stat. Deputații în PE au votat, de asemenea, pentru alocarea a 37 de miliarde EUR din fondurile structurale europene existente statelor membre, pentru a face față crizei declanșate de epidemie și a susține sistemele de sănătate, întreprinderile și lucrătorii.

7. Protecția locurilor de muncă

Pentru ca angajații să-și poată păstra locurile de muncă atunci când întreprinderile își întrerup activitatea ca urmare a crizei, Comisia a propus un ajutor pentru șomajul tehnic sprijinit de stat (SURE). În plus, Comisia Europeană a deblocat 1 miliard EUR din Fondul european pentru investiții strategice în garanții care să încurajeze băncile și alți creditori să furnizeze lichidități în valoare de până la 8 miliarde EUR, în sprijinul a aproximativ 100 000 de întreprinderi europene.

8. Repatrierea cetățenilor UE

Zeci de mii de europeni plecați în întreaga lume înainte de izbucnirea epidemiei s-au întors acasă datorită intervenției Mecanismului de protecție civilă al UE

9. Acordarea de ajutor țărilor în curs de dezvoltare pentru a face față pandemiei


Comisia a deblocat 20 de miliarde EUR pentru a ajuta țările terțe partenere să combată criza, ca parte a unui pachet al UE pentru o reacție coordonată la nivel mondial pentru a frâna răspândirea virusului.

10. Comunicarea de informații exacte


Răspândirea dezinformării cu privire la coronavirus a pus în pericol sănătatea oamenilor. Deputații din PE au solicitat o sursă europeană de informații, pentru ca toți cetățenii să aibă acces la informații exacte și verificate în limba lor, și au solicitat deținătorilor platformelor de socializare să combată dezinformarea și discursurile de incitare la ură.

©Chinnapong/AdobeStock