Cum să conservăm biodiversitatea: politica UE (video)

Pentru a proteja speciile pe cale de dispariție, UE dorește să conserve și să îmbunătățească biodiversitatea de pe continent. Aflați cum din materialul video.

Biodiversitatea: aducerea naturii înapoi în viața noastră

Urmare a apelului Parlamentului din ianuarie 2020 de a impune obiective obligatorii pentru salvarea biodiversității, în mai 2020 Comisia Europeană a prezentat noua Strategie pentru Biodiversitate 2030.

În cadrul sesiunii plenare din iunie 2021, Parlamentul a adoptat o poziție referitoare la „Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030: Readucerea naturii în viețile noastre”, insistând ca aplicarea acesteia să fie corelată cu strategiile din Pactul Verde european, inclusiv cu strategia „De la fermă la consumator”.

Aflați mai multe despre importanța biodiversității.

Strategia în domeniul biodiversității pentru 2030: în ce constă?


Stabilirea de obiective pentru biodiversitate


În cadrul Strategiei pentru biodiversitate 2030, UE și-a stabilit noi obiective pentru următoarea decadă.

Deputații europeni susțin cu tărie obiectivul de a proteja cel puțin 30% din ariile terestre și marine ale UE (păduri, mlaștini, turbării, pajiști și ecosisteme de coastă). De asemenea ei susțin ca 10% din teritoriul și mările UE, incluzând toate pădurile primare și seculare precum și alte ecosisteme bogate în carbon, să fie lăsate intacte.

Deputații doresc ca aceste obiective să fie obligatorii și să fie implementate la nivel național de țările UE, în cooperare cu autoritățile locale și regionale.


Conservarea naturii


Parlamentul a salutat propunerea de obiective obligatorii privind conservarea naturii, solicitând ca această propunere să acopere cel puțin 30% din suprafața terestră și marină a UE.


Declinul polenizatorilor


Europarlamentarii au subliniat că declinul polenizatorilor este dăunător nu doar pentru biodiversitate, ci amenință și siguranța alimentară. Ei au cerut o revizuire urgentă a Inițiativei UE privind polenizatorii. Versiunea revizuită ar trebui să cuprindă un nou cadru de monitorizare a polenizatorilor la nivelul UE cu termene și indicatori clari, inclusiv indicatori privind impactul și întărirea capacităților în domeniu.


Profitând de zonele urbane verzi


Zonele urbane verzi pot susține biodiversitatea și contribuie la sănătatea fizică și mentală a populației, susține raportul. 

Parlamentarii susțin stabilirea unei platforme UE de înverzire a zonelor urbane și cer Comisiei să stabilească obiective ambițioase pentru biodiversitate urbană, incluzând:

  • un minim de acoperișuri verzi pe clădirile noi
  • susținerea fermelor urbane
  • garanții că nu se folosesc pesticide chimice
  • reducerea folosirii fertilizatorilor în zonele verzi urbane din UE


Reducerea impactului agriculturii


Deputații au salutat și obiectivul pentru 2030 de a aduce minim 25% din terenurile agricole sub gestiune ecologică, urmând ca această țintă să fie depășită pe termen mediu și lung.

Au fost agreate obiectivele Comisiei de reducere :

  • a folosirii mai multor pesticide chimice și periculoase cu 50%
  • a folosirii îngrășămintelor cu 20%
  • a pierderii nutrienților cu minim 50% până în 2030

Lynx pardinus
Specie de râs iberic

Ce s-a făcut pentru protejarea speciilor amenințate și a biodiversității în Europa?


Până acum eforturile UE de îmbunătățire a biodiversității s-au derulat în cadrul Strategiei pentru biodiversitate 2020, care a fost introdusă în 2010. 


  • Directiva privind habitatele asigură conservarea unei game largi de specii de animale și plante rare, amenințate sau endemice, incluzând aproximativ 200 de tipuri de habitate rare și caracteristice

  • Natura 2000 este cea mai mare rețea de zone protejate din lume, cu arii principale de reproducere și de odihnă pentru speciile rare și amenințate, și tipuri rare de habitate naturale

  • Inițiativa UE privind polenizatorii urmărește să combată declinul polenizatorilor din UE și să contribuie la eforturile de conservare la nivel mondial, punând accentul pe îmbunătățirea cunoștințelor despre declin, abordarea cauzelor acestuia și sensibilizarea publicului *

În plus, programul european LIFE a permis, de exemplu, salvarea râsului iberic și a vânturelului mic bulgar, specii care erau aproape dispărute.


Aflați despre speciile pe cale de dispariție din Europa.