Speciile pe cale de dispariție din Europa – fapte și cifre (infografic) 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Unul din opt milioane de specii sunt amenințate cu dispariția la nivel mondial. Aflați care și câte specii din Europa sunt pe cale de dispariție sau au dispărut.

Speciile pe cale de dispariție sunt plante și animale amenințate cu dispariția. Acest fenomen este cauzat în principal de pierderea și degradarea habitatului/habitatelor, dar și de poluare, schimbările climatice, speciile alogene invazive, etc. Biodiversitatea este, însă, esențială pentru sănătatea ecosistemelor și viața umană.


Pentru a proteja speciile pe cale de dispariție, Parlamentul a adoptat o poziție referitoare la „Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030: Readucerea naturii în viețile noastre”, în care se abordează principalii vectori ai pierderii biodiversității și se stabilesc obiective obligatorii prin lege.


Aflați mai multe despre speciile pe cale de dispariție și despre pierderea biodiversității în Europa.

Speciile pe cale de dispariție din Europa

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN) a întocmit o listă roșie europeană a speciilor pe cale de dispariție, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru a le salva.

1 677 de specii  ; Conform UICN, cel puțin 1 677 de specii dintre cele 15 060 de specii evaluate sunt amenințate cu dispariția.

Partajați acest citat: 

Din cele 1 677 de specii europene pe cale de dispariție, cele mai amenințate sunt melcii, scoicile și peștii.


Mai mult de jumătate din arborii endemici din Europa, inclusiv castanul porcesc/castanul sălbatic, Heberdenia excelsa și scorușul sunt amenințați cu dispariția, iar aproximativ o cincime dintre amfibieni și reptile sunt pe cale de dispariție.


Vulpea polară, nurca europeană, foca-călugăr de Mediterana, balena dreaptă și ursul polar sunt în prezent printre cele mai amenințate mamifere din Europa.


Polenizatorii sunt și ei în declin. Una din 10 specii de albine și de fluturi din Europa este pe cale de dispariție.

Speciile dispărute din Europa  

Speciile dispărute din Europa

Conform UICN, din 2015, au dispărut în Europa 36 de specii, inclusiv multe specii de pești de apă dulce, mai multe specii de Coregonus (un tip de somon), molusca de apă dulce Graecoanatolica macedonica (un mic melc de apă dulce care se găsea doar în lacul Dojran din Macedonia) și Pensée de Cry – o floare violetă.


Dintre mamifere, zimbrul și Prolagus sardus – un văr al iepurilor – au dispărut în secolul XVII și, respectiv, XVIII.


Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua situația, în special a albinelor, a mamiferelor marine și a peștilor.