Construirea unui sistem alimentar sustenabil: strategia UE

Strategia UE privind sustenabilitatea alimentară protejează mediul și asigură alimente sănătoase pentru toți, garantând, în același timp, mijloace de subzistență pentru fermieri.

Sistemul alimentar, de la producție până la consum și deșeuri, are un impact major asupra mediului, sănătății și siguranței alimentare. Prin așa-numita „Strategie de la fermă la consumator”, prezentată la 20 mai 2020, Comisia Europeană dorește să construiască un sistem alimentar sustenabil al UE, care să asigure securitatea alimentară și să protejeze oamenii și natura.


Stabilirea obiectivelor

Strategia creează cadrul pentru o serie de legi pe care CE le va propune în domenii precum revizuirea legislației UE privind pesticidele, noile norme ale UE în materie de bunăstare a animalelor, planurile de combatere a risipei de alimente și a fraudei alimentare, dar și etichetarea alimentelor, o inițiativă privind sechestrarea carbonului în solurile agricole și reforma sistemului agricol al UE.

În acest fel, se va completa legislația UE în vigoare și se va crea un cadru cuprinzător care să acopere întregul lanț de aprovizionare cu alimente.

Toate propunerile vor fi negociate cu Consiliul și Parlamentul și vor trebui aprobate de aceste două instituții.

Principalele obiective ale strategiei pentru 2030:

  • Reducerea cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor
  • Reducerea cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor
  • Reducerea cu 50 % a vânzărilor de substanțe antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură
  • Utilizarea a 25 % din terenurile agricole pentru agricultura ecologică (organic farming)

Construirea unui sistem alimentar ecologic

Deși agricultura UE este singurul sector agricol major din lume care și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră (cu 20 % față de 1990), ea este în continuare responsabilă pentru aproximativ 10 % din emisiile de gaze cu efect de seră (din care 70 % sunt datorate animalelor). Împreună cu producția, prelucrarea, ambalarea și transportul, sectorul alimentar este unul dintre principalii factori ai schimbărilor climatice.

20%

din alimentele produse în UE sunt irosite

Strategia prevede o schimbare a modului nostru de producție, cumpărare și consum de alimente pentru a îmbunătăți amprenta de mediu și a contribui la atenuarea schimbărilor climatice, protejând, în același timp, mijloacele de trai ale tuturor actorilor economici din lanțul alimentar, prin generarea unor profituri economice mai echitabile și prin oferirea de noi oportunități de afaceri.

Inițiativa „De la fermă la consumator” face parte din Pactul verde european și din obiectivul său de a face ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. În plus, ea este strâns legată de noua Strategie în domeniul biodiversității pentru 2030 și de reformele aduse Politicii agricole comune.

Scopul său este de a face sistemul alimentar al UE mai robust și mai rezistent la viitoare crize asemănătoare celei provocate de Covid-19 și la dezastre naturale care survin mai des, cum ar fi inundațiile sau secetele.


Aflați cum sprijină UE fermierii prin intermediul CAP.

Alimente sănătoase, sustenabile și la prețuri accesibile


Strategia „De la fermă la consumator” urmărește să asigure alimente sigure, nutritive și la prețuri accesibile. Ea este un răspuns la cererea tot mai mare de produse sănătoase și ecologice.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din aprilie 2021, circa o treime dintre europeni cumpără și consumă preponderent alimente organice (32%), cumpără și consumă mai puțină carne (31%), iar 16% țin cont de amprenta de carbon a alimentelor cumpărate și uneori își schimbă deciziile de cumpărături în funcție de aceasta.

Modelele de consum sunt în schimbare, însă, în condițiile în care în 2017 s-au înregistrat peste 950 000 de decese legate de un regim alimentar nesănătos, iar jumătate dintre adulți sunt supraponderali, mai sunt încă multe progrese de realizat. Pentru a facilita alegerea unor opțiuni sănătoase și luarea unor decizii în cunoștință de cauză, Comisia propune un sistem armonizat obligatoriu de etichetare nutrițională pe partea din față a ambalajului.


În fruntea unei tranziții mondiale


UE este cel mai mare importator și exportator de produse agroalimentare din întreaga lume, precum și cea mai mare piață de produse pescărești. Alimentele europene respectă cele mai înalte standarde mondiale, iar strategia urmărește să promoveze o tranziție mondială către sustenabilitate, în cooperare cu partenerii și prin intermediul acordurilor comerciale.


Parlamentul, un apărător fervent al sustenabilității


Într-o rezoluție adoptată în octombrie Parlamentul a salutat „Strategia de la fermă la consumator”, dar a adăugat recomandări care să o facă și mai durabilă. Parlamentul a scos în evidență faptul că pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030” ar trebui să includă ținte ambițioase de reducere a emisiilor din agricultură și din folosirea terenurilor. Etichetele nutriționale obligatorii trebuie plasate în mod vizibil pe produse, iar Comisia trebuie să combată supraconsumul de carne și alimente intens procesate prin reglementarea publicității, prin încurajarea găsirii de noi formule pentru anumite produse și stabilirea unor niveluri maxime de zahăr, sare și grăsimi în alimentele procesate.

Deputații mai doresc reducerea folosirii pesticidelor pentru a proteja polenizatorii și biodiversitatea. Ei au cerut din nou să se pună capăt creșterii animalelor de fermă în cușcă. Totodată, Parlamentul susține creșterea suprafețelor folosite pentru agricultura ecologică până în 2030, dar spune că este nevoie de măsuri pentru stimularea cererii din partea consumatorilor.

Herbert Dorfmann (PPE, Italia), raportor al comisiei pentru agricultură a declarat: „Asigurarea aprovizionării cu alimente la prețuri rezonabile trebuie să rămână o prioritate”, iar Anja Hazekamp (Stânga, Olanda), raportor al comisiei pentru mediu, sănătate și siguranță alimentară a susținut: „un sistem alimentar durabil este esențial și pentru viitorul fermierilor”.

Pentru mai multe informații