Pactul Verde: cheia unei Uniuni neutre climatic și sustenabile
Pactul Verde este răspunsul UE la criza climatică în desfășurare. Aflați mai multe despre foaia de parcurs pentru o Europă climatic neutră.

În noiembrie 2019, Parlamentul a declarat o situație de urgență climatică, solicitând Comisiei să integreze toate propunerile sale, în conformitate cu obiectivul de 1,5 °C de limitare a încălzirii globale, și să asigure reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Ca răspuns, Comisia a prezentat Pactul Verde european, o foaie de parcurs pentru ca Europa să devină climatic neutră până în 2050.
Mai multe despre răspunsurile UE la schimbările climatice.
Atingerea obiectivelor Pactului Verde
Introducerea neutralității climatice în legislație
Parlamentul a adoptat legea europeană a climei pe 24 iunie 2021. Ținta reducerii emisiilor cu 55% până în 2030 și obiectivul atingerii neutralității climatice până în 2050 devin obligatorii prin lege. Toate acestea apropie UE de obiectivul post 2050 pentru emisii negative, și confirmă poziția de lider a UE în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.
Noua lege ar trebui să aducă și alte beneficii cum ar fi: aer, apă și soluri mai curate, facturi la energie mai ieftine, case renovate, transport public îmbunătățit, mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice, mai puține deșeuri, hrană mai sănătoasă și un trai mai sănătos pentru generațiile actuale și cele viitoare.
Afacerile vor avea și ele de câștigat întrucât vor apărea noi oportunități în domenii în care Europa dorește să stabilească standardele la nivel global. Se preconizează că vor fi create locuri de muncă, de exemplu în domeniul energiei regenerabile, al clădirilor și proceselor eficiente energetic.
Aflați mai multe despre contribuția UE la acțiunile climatice globale în această cronologie.
Pregătiți pentru 55
Pentru atingerea obiectivului UE pentru 2030, Comisia a propus în 2021 un pachet legislativ cunoscut drept „Pregătiți pentru 55”. Acesta cuprinde revizuirea a 13 acte normative interconectate și 6 noi propuneri legislative cu privire la climă și energie.
Pe 22 iunie Parlamentul a adoptat o poziție cu privire la:
- revizuirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii, astfel încât să includă sectoare poluante cum sunt construcțiile și transportul rutier, și să elimine treptat alocările gratuite până în 2032
- implementarea mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon care ar trebui să impună o taxă a carbonului pe bunurile importate pentru a împiedica relocarea producției spre țări mai puțin ambițioase în privința climei
- un fond care să asigure o tranziție energetică justă prin combaterea sărăciei energetice și de mobilitate rezultate, fond finanțat din vânzarea certificatelor de emisii.
Mai devreme în iunie europarlamentarii au adoptat o poziție și cu privire la :
- partajarea eforturilor între țările UE, în vederea creșterii obiectivelor naționale de reducere a emisiilor în sectoare care nu sunt acoperite de schema ETS, în special transporturi, agricultură, construcții și gestionarea deșeurilor - de la 29% la 40% până în 2030
- întărirea regulilor privind folosirea pădurilor și a terenurilor pentru echilibrarea emisiilor (sectorul LULUCF)
- o propunere care să garanteze că mașinile noi și camionetele din UE produc zero emisii nete în 2035
- o revizuire a certificatelor de emisii din sectorul aviației, pentru a include toate zborurile cu plecare din Zona Economică Europeană în schemă
În următoarele luni deputații își vor stabili poziția și cu privire la dosarele energetice (energie regenerabilă, eficiență energetică, taxe).
Citiți mai multe despre măsurile curente luate de UE pentru reducerea gazelor cu efect de seră.
Stimularea economiei circulare
Comisia a prezentat, de asemenea, în martie 2020, Planul de acțiune al UE pentru economia circulară. Acesta include măsuri care promovează procesele economiei circulare de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor, favorizând consumul sustenabil și reducerea cantității de deșeuri. Planul se va axa pe:
- produse electronice și TIC
- baterii și vehicule
- ambalaje și materiale plastice
- produse textile
- construcții și clădiri
- lanțul alimentar
În iulie 2022 este așteptat votul Parlamentului cu privire la noua Strategie Industrială care să ajute companiile să depășească criza Covid și să facă tranziția spre o economie ecologică și circulară. În noiembrie 2021 eurodeputații au cerut o strategie mai cuprinzătoare a UE pentru materii prime esențiale care să facă Europa mai puțin dependentă de importuri pentru industriile strategice.
Aflați mai multe despre beneficiile economiei circulare și despre cum combate PE poluarea cu materiale plastice.
Crearea unui sistem alimentar sustenabil
Sectorul alimentar este unul dintre principalii factori ai schimbărilor climatice. Deși agricultura UE este singurul sector agricol major din lume care și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră (cu 20 % față de 1990), aceasta produce încă aproximativ 10 % din emisii (din care 70 % sunt cauzate de animale).
Strategia de la fermă la consumator prezentată de Comisie în mai 2020 ar trebui să garanteze un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, asigurând, în același timp, mijloacele de subzistență ale fermierilor. Acesta acoperă întregul lanț de aprovizionare cu alimente, de la reducerea utilizării pesticidelor și a vânzărilor de antimicrobiene la jumătate și diminuarea utilizării îngrășămintelor, la extinderea agriculturii ecologice.
Parlamentul a salutat strategia de la fermă la consumator a UE într-o rezoluție adoptată în octombrie 2021, dar a adăugat recomandări pentru ca aceasta să devină și mai sustenabilă. Parlamentul a subliniat faptul că pachetul „Pregătiți pentru 55” ar trebui să includă obiective ambițioase pentru emisiile din agricultură și folosirea terenurilor agricole.
Conservarea biodiversității
UE urmărește să combată și pierderea biodiversității, inclusiv pericolul extincției a 1 milion de specii. Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030, prezentată de Comisie în mai 2020, are scopul de a proteja natura, de a inversa degradarea ecosistemelor și de a opri pierderea biodiversității.
Pe 8 iunie 2020 Parlamentul și-a adoptat poziția referitoare la Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030: Readucerea naturii în viețile noastre, insistând ca implementarea acesteia să se facă în concordanță cu celelalte strategii ale Pactului Verde european.
Parlamentul a pledat pentru o silvicultură durabilă, întrucât pădurile joacă un rol esențial în absorbția și compensarea emisiilor de carbon. Deputații recunosc, de asemenea, contribuția silviculturii la crearea de locuri de muncă în comunitățile rurale și rolul pe care UE l-ar putea avea în protecția și refacerea pădurilor la nivel mondial.
Finanțarea tranziției ecologice
În ianuarie, Comisia a prezentat Planul de investiții pentru o Europă durabilă, strategia de finanțare a Pactului Verde, care urmează să atragă investiții publice și private cu cel puțin o mie de miliarde de euro în următorul deceniu.
Mecanismul pentru o tranziție echitabilă, o componentă a acestui plan, va contribui la atenuarea impactului socioeconomic al tranziției asupra lucrătorilor și comunităților celor mai afectate de tranziție. În mai 2020, Comisia a propus un mecanism de împrumut pentru sectorul public, pentru a sprijini investițiile ecologice în regiunile dependente de combustibili fosili, aprobat de PE în iunie 2021.
Parlamentul și Consiliul au convenit că vor fi introduse noi surse de venit pentru finanțarea bugetului UE și a planului de redresare după Covid-19. Acestea vor include încasări din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii și un mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon, care va impune o taxă asupra importurilor anumitor bunuri.
Pentru a încuraja investițiile în activități sustenabile pentru mediu și a combate dezinformarea în domeniul ecologiei, Parlamentul a adoptat, la 18 iunie, un nou act legislativ privind investițiile sustenabile. În noiembrie, deputații în PE au cerut și trecerea de la un sistem economic nesustenabil la unul sustenabil, aceasta fiind esențială pentru dezvoltarea autonomiei strategice pe termen lung a UE și pentru creșterea rezilienței UE.
Aflați cum va ajuta Fondul pentru o tranziție justă regiunile din UE să treacă la o economie mai ecologică.
