Norme privind IA: ce dorește Parlamentul European 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Aflați ce formă doresc deputații în PE să dea legislației UE privind inteligența artificială pentru a stimula inovarea, garantând în același timp siguranța și drepturile omului.

Infografic  

IA este o parte importantă a transformării digitale a societății. Viața fără utilizarea IA în producerea multor bunuri și servicii este dificil de imaginat, multe schimbări în ceea ce privește munca, afacerile, finanțele, sănătatea, securitatea, agricultura și alte domenii fiind pe cale de a se produce. IA este un element central al Pactului verde al UE și al redresării post-COVID-19.

UE pregătește primul său set de norme pentru a gestiona perspectivele deschise de IA și amenințările pe care aceasta le face posibile, concentrându-se asupra întăririi încrederii în IA, inclusiv asupra gestionării impactului potențial al IA asupra indivizilor, societății și economiei și oferind în același timp un mediu în care cercetătorii, dezvoltatorii și întreprinderile europene să poată prospera. Comisia dorește să stimuleze investiții private și publice în tehnologiile IA în valoare de 20 de miliarde EUR pe an.

Infografic  

Activitatea Parlamentului în legătură cu legislația IA

Parlamentul lucrează la propunerea Comisiei, prezentată pe 21 aprilie 2021, de a transforma Europa într-un hub global pentru inteligență artificială demnă de încredere.

Înainte de propunerea Comisiei privind IA, Parlamentul a înființat o comisie specială pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA). pentru a analiza impactul inteligenței artificiale asupra economiei UE. „Europa trebuie să dezvolte o IA care să fie de încredere, să elimine prejudecățile și discriminarea și să servească binelui comun, asigurând în același timp dezvoltarea întreprinderilor și a industriei și generând prosperitate economică”, a declarat noul președinte AIDA, Dragoș Tudorache (Renew, România).

Pe lângă aceasta, la 20 octombrie 2020 Parlamentul a adoptat trei rapoarte care schițează modul în care UE poate să reglementeze cel mai bine inteligența artificială pentru a stimula inovarea, standardele etice și încrederea în tehnologie.

Deputații susțin că normele trebuie să aibă în centru factorul uman. Raportul propune modalități de garantare a siguranței, transparenței și responsabilității, de prevenire a prejudecăților și a discriminării, de încurajare a responsabilității sociale și de mediu și de asigurare a respectării drepturilor fundamentale. „Cetățenii se află în centrul acestei propuneri”, a declarat raportorul Ibán García del Blanco (S & D, Spania), într-o conferință de presă.

Axel Voss (PPE, Germania) a explicat că scopul unui regim de răspundere civilă pentru inteligența artificială este să întărească încrederea prin protejarea cetățenilor, încurajând în același timp inovarea prin oferirea de securitate juridică întreprinderilor. „Nu încercăm să provocăm o revoluție: ar trebui să existe norme uniforme pentru întreprinderi, ar trebui să se țină seama de legislația existentă”, a spus acesta.

În ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală, Parlamentul a subliniat importanța unui sistem eficient pentru dezvoltarea ulterioară a IA, inclusiv problema brevetelor și a noilor procese creative. Printre chestiunile care trebuie rezolvate se numără și proprietatea intelectuală asupra unui produs dezvoltat pe deplin de IA, a declarat raportorul Stéphane Séjourné (Renew, Franța).

Pe 20 ianuarie 2021 Parlamentul a propus linii de orientare pentru folosirea IA în scopuri militare și non-militare, cu precădere în domeniile militar, justiție și sănătate. „IA nu trebuie să înlocuiască sau să scutească oamenii de responsabilitatea pe care o poartă”, a spus Gilles Lebreton (ID, Franța), deputatul însărcinat cu aceste propuneri. Deputații au subliniat necesitatea unei supravegheri umane a sistemelor IA folosite în apărare și au reiterat cererea Parlamentului de interzicere a tuturor armelor letale înzestrate cu IA autonomă.

Pe 19 mai 2021 Parlamentul a adoptat un raport asupra folosirii IA în educație, cultură și sectorul audiovizual, cerând ca tehnologiile IA să fie proiectate astfel încât să evite prejudecățile de gen, sociale sau culturale și să protejeze diversitatea. „Inteligența artificială trebuie instruită să nu reproducă discriminarea”, a spus deputata Sabine Verheyen (PPE, Germania).

O zi mai târziu Parlamentul a solicitat Comisiei să abordeze în continuare provocările prezentate de transformarea digitală, cu accent pe IA - o tehnologie care poate sprijini sectoarele public și privat europene în tranziția digitală. „Pentru a profita pe deplin de posibilitățile aduse de IA trebuie să oferim afacerilor și startup-urilor spațiu pentru inovare și investiții de susținere”, a afirmat deputata Deirdre Clune (PPE, Irlanda).

Aflați mai multe despre cum ajută UE la conturarea unei transformări digitale în Europa.

Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului lucrează și la un raport asupra utilizării IA în dreptul penal.