Norme privind Inteligența Artificială: ce dorește Parlamentul European

Aflați ce formă doresc deputații în PE să dea legislației UE privind inteligența artificială pentru a stimula inovarea, garantând în același timp siguranța și drepturile omului.

IA este o parte importantă a transformării digitale a societății. Viața fără utilizarea IA în producerea multor bunuri și servicii este dificil de imaginat, multe schimbări în ceea ce privește munca, afacerile, finanțele, sănătatea, securitatea, agricultura și alte domenii fiind pe cale de a se produce. IA este un element central al Pactului verde al UE și al redresării post-COVID-19.


UE pregătește în prezent primul set din lume de norme cuprinzătoare pentru a gestiona perspectivele deschise de IA și amenințările potențiale. Scopul acestora este de a transforma UE într-un hub pentru IA demn de încredere.

Aflați cum contribuie UE la transformarea digitală în Europa.

Legea privind IA: primul cadru normativ pentru inteligența artificială


Pe 14 iunie 2023 Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere cu privire la Actul legislativ pentru IA. Prioritatea Parlamentului este să se asigure că sistemele IA folosite în UE sunt sigure, transparente, trasabile, nediscriminatorii și ecologice.

Parlamentul dorește, de asemenea, să stabilească o definiție uniformă, neutră din punct de vedere tehnologic a IA, care să poată fi aplicată sistemelor de IA viitoare. Legea privind IA stabilește diferite reguli pentru diferite niveluri de riscuri asociate IA.

Aflați mai multe despre Legea UE privind IA.

 

Propunerile Parlamentului legate de legislația IA

O foaie de parcurs a UE pentru IA


Înainte de propunerea Comisiei privind IA, Parlamentul a înființat o comisie specială pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA) pentru a analiza impactul inteligenței artificiale asupra economiei UE. Raportul final al comisiei AIDA, adoptat în plen în mai 2022, propune o Foaie de parcurs a UE spre IA: o poziție comună, pe termen lung, care să reflecte valorile cheie ale UE, obiectivele și valorile referitoare la IA. „Prin acest raport demonstrăm în mod clar că IA va impulsiona digitalizarea și va deveni un factor major în competiția digitală globală”, a declarat Axel Voss (PPE, Germania).

Nediscriminare, răspundere și proprietate intelectuală


Pe 20 octombrie 2020 Parlamentul a adoptat trei rapoarte care schițează modul în care UE poate să reglementeze cel mai bine inteligența artificială pentru a stimula inovarea, standardele etice și încrederea în tehnologie.

Unul dintre rapoarte se axează pe modalități de garantare a siguranței, transparenței și responsabilității, de prevenire a prejudecăților și a discriminării, de încurajare a responsabilității sociale și de mediu și de asigurare a respectării drepturilor fundamentale. „Cetățeanul se află în centrul acestei propuneri”, a declarat raportorul Ibán García del Blanco (S & D, Spania).

Axel Voss (PPE, Germania) a explicat că scopul unui regim de răspundere civilă pentru inteligența artificială este să întărească încrederea prin protejarea cetățenilor, încurajând în același timp inovarea prin oferirea de securitate juridică întreprinderilor. „Nu încercăm să provocăm o revoluție: ar trebui să existe norme uniforme pentru întreprinderi, ar trebui să se țină seama de legislația existentă”, a spus acesta.

În ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală, Parlamentul a subliniat importanța unui sistem eficient pentru dezvoltarea ulterioară a IA, inclusiv problema brevetelor și a noilor procese creative. Printre chestiunile care trebuie rezolvate se numără și proprietatea intelectuală asupra unui produs dezvoltat pe deplin de IA, a declarat raportorul Stéphane Séjourné (Renew, Franța).

Folosirea IA în diferite sectoare


Pe 20 ianuarie 2021 Parlamentul a propus linii de orientare pentru folosirea IA în scopuri militare și non-militare, cu precădere în domeniile militar, justiție și sănătate. „IA nu trebuie să înlocuiască sau să scutească oamenii de responsabilitatea pe care o poartă”, a spus Gilles Lebreton (ID, Franța), deputatul însărcinat cu aceste propuneri. Deputații au subliniat necesitatea unei supravegheri umane a sistemelor IA folosite în apărare și au reiterat cererea Parlamentului de interzicere a tuturor armelor letale înzestrate cu IA autonomă.

Pe 19 mai 2021 Parlamentul a adoptat un raport asupra folosirii IA în educație, cultură și sectorul audiovizual, cerând ca tehnologiile IA să fie proiectate astfel încât să evite prejudecățile de gen, sociale sau culturale și să protejeze diversitatea. „Inteligența artificială trebuie instruită să nu reproducă discriminarea”, a spus deputata Sabine Verheyen (PPE, Germania).

O zi mai târziu Parlamentul a solicitat Comisiei să abordeze în continuare provocările prezentate de transformarea digitală, cu accent pe IA - o tehnologie care poate sprijini sectoarele public și privat europene în tranziția digitală. „Pentru a profita pe deplin de posibilitățile aduse de IA trebuie să oferim afacerilor și startup-urilor spațiu pentru inovare și investiții de susținere”, a afirmat deputata Deirdre Clune (PPE, Irlanda).

Pe 6 octombrie 2021 deputații au cerut asigurări pentru folosirea inteligenței artificiale în acțiunile de aplicare a legii, solicitând o interzicere permanentă a identificării automate a persoanelor în spații publice și, pentru a combate discriminarea, transparentizarea algoritmilor folosiți. „Nu se pune problema dacă sistemele IA pot oferi rezultate discriminatorii și influențate de rasă. De fapt știm cu certitudine că așa stau lucrurile.” (Petar Vitanov, S&D Bulgaria).

Citiți mai multe despre cum prefigurează UE lumea digitală

Mai multe informații