Deșeurile electronice sunt unele dintre deșeurile cu cea mai rapidă creștere în UE și mai puțin de 40 % sunt reciclate. Iată principalele date și cifre.
Dispozitivele electronice și echipamentele electrice definesc viața modernă: de la mașini de spălat și aspiratoare la smartphone-uri și computere, este greu să ne imaginăm viața fără ele. Însă deșeurile pe care le generează au devenit un obstacol pentru eforturile UE de a-și reduce amprenta ecologică.
Aflați mai multe despre cum se ocupă UE de deșeurile electronice în trecerea la o economie circulară până în 2050.
Ce sunt deșeurile electronice?
Deșeurile electronice și electrice provin de la diferite produse care sunt aruncate după utilizare.
Aparatele mari de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat sau sobele electrice, sunt cele mai des colectate, totalizând mai mult de jumătate din cantitatea totală de deșeuri electronice colectate.
Urmează în ordine echipamente IT și de telecomunicații (laptopuri, imprimante), echipamente de consum și panouri fotovoltaice (camere video, lămpi fluorescente) și aparate de uz casnic mici (aspiratoare, prăjitoare de pâine).
Toate celelalte categorii, cum ar fi uneltele electrice și dispozitivele medicale, reprezintă împreună doar 7,2 % din deșeurile electronice colectate.
Rata de reciclare a deșeurilor electronice în UE
Practicile de reciclare variază de la un stat membru la altul - în 2017, Croația a reciclat 81,3 % din toate deșeurile electronice și electrice, iar Malta doar 20,8 %.
În 2020 s-au colectat 10,3 kg deșeuri de echipamente electrice și electronice pe cap de locuitor în UE.
De ce trebuie să reciclăm deșeurile electronice și electrice?
Echipamentele electronice și electrice aruncate conțin materiale potențial dăunătoare, care poluează mediul și cresc riscurile pentru cei care lucrează la reciclarea acestui tip de deșeuri. Pentru a găsi o soluție la această problemă, UE a adoptat un act legislativ care să prevină utilizarea anumitor substanțe chimice, cum ar fi plumbul.
Multe minerale rare care sunt necesare în tehnologia modernă provin din țări care nu respectă drepturile omului. Pentru a evita susținerea neintenționată a conflictelor armate și a încălcărilor drepturilor omului, deputații în PE au adoptat norme care impun importatorilor europeni de minerale de pământuri rare să efectueze verificări generale ale furnizorilor lor.
Ce face UE pentru a reduce deșeurile electronice?
În martie 2020, Comisia Europeană a prezentat un nou plan de acțiune pentru economia circulară (CEAP), care include reducerea deșeurilor electronice și electrice printre principalele sale priorități. Planul stabilește cu exactitate obiective imediate, cum ar fi „dreptul de a repara” și îmbunătățirea capacității de reutilizare în general, introducerea unui încărcător comun și crearea unui sistem de recompense pentru încurajarea reciclării produselor electronice.
Conectorul USB Tip-C va deveni încărcătorul comun pentru majoritatea dispozitivelor electronice din UE până la sfârșitul anului 2024. Laptopurile vor trebui să fie echipate cu un port USB Tip-C până la 28 aprilie 2026.
În martie 2023, Comisia a prezentat o nouă propunere pentru a încuraja repararea bunurilor. În cadrul garanției legale, se va cere vânzătorilor să repare produsele, cu excepția cazului în care este mai ieftin să le înlocuiască. Dincolo de perioada de garanție, va oferi posibilități de a face reparațiile mai ușoare și mai ieftine.
Poziția Parlamentului
În februarie 2021, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind noul plan de acțiune pentru economia circulară prin care solicită măsuri suplimentare pentru atingerea unei economii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, durabile, fără toxicitate și complet circulare până în 2050. Aceste măsuri trebuie să includă reguli de reciclare mai stricte și obiective obligatorii privind consumul de materiale până în 2030.
În domeniul deșeurilor electronice eurodeputații doresc ca UE să încurajeze o durată mai lungă de viață prin refolosire și reparare.
Raportorul Parlamentului, Jan Huitema (Renew Europe, NL), a declarat în legătură cu planul Comisiei: „E important să avem o abordare globală a CEAP. Pentru reușita economiei circulare, principiile circularității trebuie aplicate în toate etapele lanțurilor valorice.”
El a afirmat că trebuie acordată o atenție deosebită sectorului deșeurilor electronice, deoarece reciclarea a rămas în urmă în raport cu producția. „În 2017, pe glob au fost generate 44,7 milioane de tone metrice (Mt) de deșeuri electronice și numai 20 % au fost reciclate în mod corespunzător.”
Jan Huitema a spus și că CEAP ar putea contribui la redresarea economică. „Stimularea unor noi modele de afaceri, inovatoare, va crea, la rândul său, noile oportunități de creștere economică și de creare de locuri de muncă de care Europa are nevoie pentru redresare”.
Aflați mai multe despre economia circulară și despre deșeuri: