Relocarea emisiilor de CO2: cum evităm ocolirea regulilor stricte din UE

UE a introdus o taxă pe carbon ambițioasă pentru a împiedica relocarea companiilor în afara acesteia în scopul evitării normelor de poluare mai stricte.

În timp ce industria europeană se luptă să-și revină din criza Covid-19 și să facă față impactului războiului din Ucraina, UE se străduiește să-și onoreze angajamentele climatice, păstrând în același timp locurile de muncă și lanțurile de producție acasă, pe continent.

În jur de 27% din emisiile globale de CO2 din arderea combustibililor provin de la bunurile tranzacționate internațional, iar emisiile provenite din importurile UE au crescut, periclitând astfel eforturile sale privind clima.

Descoperă cum planul de redresare UE pune accent pe climat și sustenabilitate.

Ce sunt relocările emisiilor de CO2?


Relocările emisiilor de CO2 reprezintă delocalizarea producției în afara UE pentru a evita reguli de poluare mai stricte.

Cum poate UE împiedica relocările emisiilor?


Eforturile UE de a-și reduce amprenta de carbon în cadrul Pactului Verde european, precum și de a deveni sustenabilă și neutră din punct de vedere climatic până în 2050, pot fi subminate de țări mai puțin ambițioase în ce privește mediul. Pentru a preîntâmpina acest lucru, în iulie 2021 Comisia a propus un Mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM), prin care să aplice o taxă pe carbon la anumite importuri din afara UE.

Acest mecanism face parte dintr-o serie de acte legislative în curs de revizuire în cadrul pachetului „Pregătiți pentru 55 în 2030”; aceste revizuiri urmăresc îndeplinirea obiectivelor asumate de Legea europeană a climei, printr-o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de cel puțin 55% până în 2030 (raportat la nivelurile din 1990).

Cum va funcționa acest mecanism?


Dacă produsele vin din țări cu reguli mai puțin ambițioase decât cele din UE, taxa se aplică pentru a fi siguri că aceste importuri nu vor fi mai ieftine decât produsele UE echivalente.

Ținând cont de riscul ca multe sectoare poluante să-și mute producția în țări cu reguli asupra emisiilor mai laxe, taxarea carbonului este văzută ca un complement important al sistemului actual de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Măsuri de taxare a carbonului existente în UE


În sistemul actual de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care oferă stimulente financiare pentru reducerea emisiilor, fabricile și industriile trebuie să dețină un permis pentru fiecare tonă de CO2 pe care o produc. Prețul acestor permise este reglat de cerere și ofertă. Din cauza ultimei crize economice, cererea pentru astfel de permise s-a prăbușit, la fel ca și prețul lor. Acest preț este atât de de scăzut încât descurajează companiile să mai investească în tehnologii verzi. Pentru a rezolva această problemă, UE reformează mecanismul ETS conform prevederilor din pachetul „Pregătiți pentru 55”.


Regulile mecanismului de ajustare la frontieră

După ce a ajuns la un acord provizoriu cu țările UE în decembrie 2022, Parlamentul a adoptat regulile pentru Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon în aprilie 2023. După aprobarea în Consiliu, legislația a intrat în vigoare în mai 2023.

Acesta acoperă bunuri din industriile energivore, cum ar fi fierul, oțelul, cimentul, aluminiul, îngrășămintele și hidrogenul. Inițial se aplică emisiilor directe, gazelor cu efect de seră emise atunci când mărfurile sunt produse până când sunt importate în UE. Ulterior, se va aplica și emisiilor indirecte, rezultate din producerea energiei electrice folosite pentru producerea bunurilor respective.

Cine va plăti taxa?


Importatorii vor plăti orice diferență între prețul carbonului plătit în țara de producție și prețul certificatelor de carbon din Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE. Aceștia vor trebui să raporteze trimestrial emisiile directe și indirecte de la bunurile importate în trimestrul precedent, precum și orice preț al carbonului plătit în străinătate.

Când se va aplica taxa pe carbon?


Durata perioadei de tranziție și introducerea completă a mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon vor fi legate de eliminarea treptată a cotelor gratuite în cadrul Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, deci va fi introdus treptat între 2026 și 2034.

La ce vor fi folosiți banii colectați prin taxa UE pe carbon?


Veniturile generate de această taxă vor servi drept una dintre noile resurse proprii pentru bugetul UE.

În plus, banii vor fi direcționați către țările mai puțin dezvoltate pentru a ajuta la decarbonizarea industriilor lor producătoare.


Mai multe despre măsurile UE de limitare a schimbărilor climatice