Transformarea digitală: importanță, avantaje și politici UE 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Aflați cum contribuie UE la definirea unei transformări digitale care să fie benefică pentru oameni, companii și mediul înconjurător

Transformarea digitală este una dintre prioritățile UE. Parlamentul European elaborează politicile care vor întări capacitățile Europei în noile tehnologii digitale, vor deschide noi oportunități pentru afaceri și consumatori, vor susține tranziția verde și vor ajuta UE să atingă neutralitatea climatică până în 2050. Totodată, aceste politici vor susține dobândirea de competențe digitale și formările profesionale și vor ajuta la digitalizarea serviciilor publice, cu respectarea drepturilor și valorilor fundamentale.

În mai 2021 deputații europeni au adoptat un raport pentru modelarea viitorului digital al Europei, cerând Comisiei Europene să abordeze în continuare provocările asociate tranziției digitale, și în special să folosească oportunitățile create de piața unică digitală și de folosirea inteligenței artificiale. De asemenea, ei au solicitat sprijinirea inovației și a competențelor digitale.

Ce este transformarea digitală? 
  • Transformarea digitală se referă la integrarea tehnologiilor digitale de către companii și la impactul acestor tehnologii asupra societății.  
  • Platformele digitale, internetul lucrurilor, cloud computing și inteligența artificială sunt printre tehnologiile ce afectează numeroase sectoare... 
  • ... de la transporturi, energie, agro-alimentar, telecomunicații, servicii financiare, producție industrială și sănătate, până la viața de zi cu zi a fiecăruia. 
  • Tehnologiile pot optimiza producția, pot reduce emisiile și deșeurile, pot mări avantajele competitive și pot aduce noi servicii și produse pe piață. 

Finanțarea priorităților digitale ale UE

Digitalizarea joacă un rol esențial în toate politicile UE. Criza Covid a accentuat nevoia unui răspuns care să aducă beneficii pe termen lung societății și competitivității europene. Soluțiile digitale oferă oportunități importante și sunt esențiale pentru a asigura redresarea Europei și recâștigarea unei poziții competitive în economia globală.


Planul UE pentru redresare economică impune fiecărui stat membru să aloce minim 20% din Mecanismul de redresare și reziliență pentru tranziția digitală. Programele de investiții cum sunt Orizont Europa - axat pe cercetare și inovare, sau Programul pentru conectarea Europei - axat pe infrastructură, alocă sume considerabile și pentru progrese în domeniul digital.


Politica generală UE este să încurajeze obiectivele digitale prin toate programele sale, însă anumite programe de investiții sunt concepute anume pentru atingerea acestora.


Programul Digital Europe


În aprilie 2021 Parlamentul a adoptat programul Digital Europe, primul instrument financiar al UE conceput special pentru a aduce tehnologia mai aproape de companii și oameni. Prin acest program se vor realiza investiții în infrastructura digitală astfel încât tehnologii strategice să poată stimula competitivitatea și tranziția verde a Europei, dar și să asigure suveranitatea tehnologică. Se vor investi 7,6 miliarde EUR în cinci domenii: supercalculatoare (2,2 miliarde EUR), inteligență artificială (2,1 miliarde EUR), securitate cibernetică (1,6 miliarde EUR), competențe digitale avansate (577 milioane EUR) și asigurarea folosirii tehnologiilor digitale în societate și economie (1,1 miliarde EUR).

Siguranța online și economia platformelor


Platformele online sunt o parte importantă a economiei și a vieții de zi cu zi. Acestea oferă oportunități semnificative ca piețe de desfacere și sunt canale de comunicare importante. Cu toate acestea, ele prezintă și provocări semnificative.


UE lucrează la o nouă legislație a serviciilor digitale, având ca obiectiv întărirea competitivității și inovației. În același timp se are în vedere siguranța online, combaterea conținutului ilegal, și asigurarea liberății de exprimare, libertății presei și democrației.


Aflați mai multe despre cum și de ce dorește UE să reglementeze economia platformelor.


Printre măsurile de protejare a siguranței online, în aprilie 2021 Parlamentul a adoptat noi reguli pentru a combate diseminarea de conținut terorist online. În mai 2021, eurodeputații au aprobat noul centru de competențe al UE în materie de securitate cibernetică cu sediu la București, care va mări capacitatea de a răspuns europeană la amenințări cibernetice.


Inteligența artificială și strategia privind datele


Inteligența artificială (IA) poate fi folosită pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, pentru mașini mai sigure și pentru oferirea unor servicii mai bine adaptate utilizatorilor. Poate îmbunătăți procesele de producție și aduce avantaje competitive afacerilor europene, inclusiv în sectoare în care companiile UE se bucură deja de poziții însemnate, cum sunt economia circulară și ecologia.


Pentru a se asigura că Europa profită din plin de potențialul IA, deputații au subliniat necesitatea unei legislații în domeniul IA centrată pe oameni. Această legislație va trebui să creeze un cadru care să inspire încredere, să introducă standarde etice, să susțină crearea de locuri de muncă, să ajute la construirea unei „IA fabricată în Europa” competitive și să influențeze standardele globale. Comisia a prezentat o propunere pentru reglementarea AI pe 21 aprilie 2021.

Citiți mai multe despre cum doresc eurodeputații să reglementeze inteligența artificială.


Succesul dezvoltării IA în Europa depinde în mare măsură de o strategie a datelor de succes. Parlamentul recunoaște potențialul folosirii datelor publice și industriale de către companiile UE și de către cercetători, și solicită crearea unor spații de date europene, a infrastructurii big data și a legilor care să confere încredere în utilizarea acestora.


Aflați ce dorește Parlamentul pentru strategia europeană a datelor.


Competențe digitale și educație


Pandemia Covid-19 a demonstrat cât de importante sunt competențele digitale pentru muncă și pentru interacțiunea cu ceilalți, dar a accentuat și decalajele de cunoștințe IT și nevoia creșterii educației digitale. Parlamentul dorește o agendă europeană a competențelor care să permită oamenilor și afacerilor să profite din plin de evoluțiile tehnologiei.

Taxarea justă a economiei digitale


Majoritatea regulilor de impozitare au fost stabilite cu mult înainte să existe economia digitală. Pentru a reduce evitarea taxării și pentru a face taxele mai corecte, eurodeputații solicită o rată de impozitare minimă globală și noi reguli de impozitare care să permită taxarea acolo unde este creată valoarea și nu în țările unde impozitele sunt cele mai mici.

42%  ; dintre cetățenii UE nu au cunoștințe IT de bază

Partajați acest citat: