#FreeRomanProtasevich: UE cere eliberarea jurnalistului bielorus

Alăturați-vă apelului pentru eliberarea lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega, reținuți de autoritățile din Belarus. Aflați cum puteți ajuta.

Libertate pentru Roman Protasevici și Sofia Sapega
Libertate pentru Roman Protasevici și Sofia Sapega ©Sergei Grits /AP

Pe 23 mai jurnalistul bielorus Protasevici și prietena acestuia, Sapega, se aflau la bordul unei curse dinspre Atena către Vilnius. Guvernul bielorus a forțat avionul să aterizeze la Minsk, unde cei doi au fost reținuți.

Măsura a fost imediat condamnată prin reacții din întreaga lume și a dus la cererea de sancțiuni împotriva acestei țări.


Președintele Parlamentului, David Sassoli, a declarat: „Evenimentele din Belarus, cu deturnarea unui avion civil pentru arestarea unor opozanți ai regimului, cer un răspuns hotărât din partea noastră, atât prin forță cât și prin rapiditate”.


Parlamentul și celelalte instituții UE solicită eliberarea imediată a lui Protesevici și încurajează pe toată lumea să ia atitudine față de această încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale. 


Ce puteți face pentru eliberarea lui Roman Protasevici


Abuzurile împotriva drepturilor omului se pot întâmpla doar în tăcere. Rupeți această tăcere și ridicați-vă vocea pentru Protasevici și Sapega care sunt ținuți în captivitate și reduși la tăcere.


Ce puteți face online:

  • Folosiți hashtag-ul #FreeRomanProtasevich și #FreeSofiaSapega pe Twitter sau pe alte platforme
  • Ajutați-ne să ducem mai departe mesajul distribuind acest articol și postările noastre de pe rețelele sociale, cum ar fi acest tweet

Puteți găsi și alte forme de protest. De exemplu, Președintele Sassoli a sugerat folosirea aeroporturilor pentru a-i susține cauza: „Cred că ar fi un gest pozitiv să fie afișată o fotografie a lui Roman Protasevici în principalele aeroporturi din statele UE, ca o formă de solidaritate și pentru a arăta că nu îl vom abandona”.

Ce face UE ca răspuns la acțiunile din Belarus


Liderii UE s-au întrunit la o zi după deturnarea zborului Ryanair pentru a decide asupra unui răspuns comun. Președintele Sassoli a deschis acest summit cu un îndemn la acțiune: „Răspunsul nostru trebuie să fie puternic, imediat și unit. Uniunea Europeană trebuie să acționeze fără ezitare pentru pedepsirea celor responsabili. Astăzi aveți o mare responsabilitate în a demonstra că Uniunea noastră nu este doar un tigru de hârtie.”


Liderii UE au convenit să interzică avioanelor din Belarus să traverseze spațiul aerian UE sau să folosească aeroporturile UE. Totodată ei au cerut eliberarea pentru Protasevici și Sapega, cât și realizarea unei investigații de către Organizația Internațională a Aviației Civile. Aceștia au mai convenit aplicarea unor sancțiuni economice țintite și adăugarea de noi nume la lista persoanelor supuse sancțiunilor.


Ce a solicitat Parlamentul European în privința Belarusului


Pe 10 iunie Parlamentul a cerut UE pedepsirea celor responsabili de aterizarea forțată a unui avion în Minsk pe 23 mai și de reținerea lui Protasevici. Deputații îndeamnă Consiliul să impună sancțiuni cât mai curând împotriva persoanelor și entităților din Belarus implicate, iar țările UE trebuie să continue cu următorul pachet de sancțiuni împotriva celor care au participat la frauda electorală de anul trecut din Belarus și la încălcările drepturilor omului care i-au urmat.


Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului a discutat evenimentele din Belarus pe 26 mai cu lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia. Aceasta a cerut deputaților europeni: „Fac apel la Parlamentul European să se asigure că reacția comunității internaționale nu se limitează la incidentul legat de zborul Ryanair. Răspunsul trebuie să ia în considerare situația din Belarus în ansamblul ei.”


Parlamentul a cerut în mod constant organizarea de alegeri corecte în Belarus, cât și respectarea drepturilor omului și a statului de drept. 


Doar anul trecut eurodeputații au solicitat:


Articole pe același subiect