Terorismul în UE: atacuri teroriste, victime și arestări în 2020

Deși numărul atacurilor teroriste a rămas constant în UE în 2020, extremiștii s-au folosit de pandemie pentru a-și răspândi propaganda.

Infografic despre terorismul religios sau jihadist în Uniunea Europeană
Terorismul în UE

Conform raportului Europol din 2021 cu privire la situația terorismului în UE, au avut loc 57 acte teroriste în UE în 2020 (incluzând tentativele reușite, eșuate și dejucate), în comparație cu 55 în 2019. Dintre acestea, 10 au fost atacuri teroriste jihadiste care au avut loc în Austria, Franța și Germania.


Deși reprezintă doar a șasea parte din totalul atentatelor din UE, teroriștii jihadiști sunt responsabili de mai mult de jumătate din victime (12) și de aproape toți răniții (47). Numărul deceselor și cel al răniților s-a dublat de la 10 decese și 27 de persoane rănite în 2019 la 21 de victime și 54 de persoane rănite în 2020.


Un total de 14 atentate teroriste etno-naționaliste și separatiste au avut loc în Franța și Spania, iar 24 de atentate au fost realizate de indivizi sau grupări teroriste de extrema stângă sau anarhiste, toate în Italia. În majoritatea cazurilor aceste atacuri au țintit proprietăți private și publice, cum ar fi instituții financiare și clădiri guvernamentale.


În 2020, trei state UE - Germania, Belgia și Franța - au fost martorele a patru acte teroriste motivate de aderența la extrema dreaptă. Doar unul dintre acestea, însă, a fost dus la îndeplinire.

Aflați mai multe despre măsurile UE de combatere a terorismului.


Aproape dublu - numărul atentatelor jihadiste duse la capăt față de cele dejucate


Terorismul jihadist rămâne principala amenințare pentru UE. În 2020 numărul atentatelor jihadiste duse la îndeplinire a fost mai mult decât dublu față de cele dejucate.


2017

2018

2019

2020

Atentat dus la capăt

10

7

3

10

Atentat eșuat

12

1

4

0

Atentat dejucat

11

16

14

4

Total

33

24

21

14

Numărul atentatelor teroriste jihadiste complete, eșuate și dejucate în UE (2017-2020)
Sursa: Europol 2021


Potrivit Europol, în spatele tuturor atentatelor jihadiste s-au aflat atacatori izolați, iar patru din zece atacuri au fost comise de cetățeni UE. O parte dintre atacatorii singuri prezentau o combinație de ideologii extremiste și probleme de sănătate mentală, iar izolarea socială și stresul datorat pandemiei ar fi putut juca un rol în unele dintre cazuri.

Citiți mai multe despre terorismul jihadist în UE începând cu 2015.


O scădere semnificativă a arestărilor cu profil terorist


Un total de 449 de arestări pentru suspiciuni de activități teroriste au fost raportate în 2020 la Europol. Acest număr este semnificativ mai mic față de 2019 (când s-au înregistrat 1004). Nu este clar dacă scăderea se datorează unei diminuări a activității teroriste sau unei scăderi a capacității operaționale a forțelor de ordine din cauza pandemiei Covid-19.


Aflați cifrele cheie ale terorismului în UE în 2019.


Folosire în creștere a armelor simple


Carantinările impuse de pandemie și închiderea spațiilor publice pentru publicul de masă, cum ar fi centre comerciale, biserici și stadioane, par să fi dus la o descreștere a folosirii explozibilului în atentatele teroriste. În 2020 teroriștii au apelat în principal la înjunghieri, vehicule îndreptate spre mulțimi sau incendieri. Arme de foc au folosite doar în atacul terorist de extremă-dreapta din Hanau, Germania, în februarie și în atacul jihadist din Viena, în noiembrie.


Radicalizarea online: o amenințare în creștere


O dată cu folosirea în creștere a internetului în timpul pandemiei, comunitățile online au jucat un rol important în diseminarea extremismului violent. Urmare a eforturilor din partea aplicațiilor de mesagerie, cum ar fi Telegram, de blocare a grupurilor teroriste, propaganda jihadistă s-a dispersat pe mai multe platforme online, adesea mai mici, iar simpatizanții de extremă-dreaptă, în special tinerii, au folosit tot mai mult jocurile video și platformele de jocuri online pentru a-și propaga ideologia.


Atât jihadiștii cât și simpatizanții extremei drepte au încercat să exploateze Covid-19 pentru scopuri de propagandă, iar anarhiștii și simpatizanții extremei stângi au inclus critici la adresa măsurilor guvernamentale de combatere a pandemiei în narativele lor.


Citiți mai multe despre ce face UE pentru a preveni radicalizarea.


Nevoia unor eforturi coordonate la nivelul UE


„O analiză minuțioasă a amenințărilor și coordonarea eforturilor sunt de o importanță capitală pentru a identifica vulnerabilitățile și a reduce violența teroristă și extremistă atât online cât și offline” a declarat Claudio Galzerano, șeful centrului anti-terorism al Europol, în prezentarea concluziilor raportului anual Europol către membrii comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului din 22 iunie 2021.

Articole pe același subiect