Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime: încurajând durabilitatea pe mare

Un total de 6,1 miliarde EUR vor fi alocate pescuitului durabil și protejării comunităților de pescari între 2021 și 2027.

Vedere aeriană a unei ferme piscicole cu plase rotunde în apele albastre ale Mării Egee, în Grecia.
Vedere aeriană a unei ferme piscicole în Marea Egee, Grecia ©Moofushi/AdobeStock

În iulie 2021 deputații europeni au aprobat Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) și modul în care acesta ar trebui folosit în cadrul bugetului UE pentru 2021-2027.

5,3 miliarde EUR vor fi alocate gestionării fermelor piscicole, acvaculturii și flotelor de pescuit. Restul vor finanța consilierea științifică, dispozitivele de verificare și control, culegerea de informații despre piață, supravegherea și siguranța pe mare.

FEPAM este aliniat la Politica comună în domeniul pescuitului, care stabilește reguli pentru gestionarea sustenabilă a flotelor europene de pescuit și pentru conservarea stocurilor de pește. În martie 2021 Parlamentul a adoptat o poziție cu privire la reforma sistemului de control al pescuitului. Parlamentarii doresc instalarea obligatorie a unor camere de supraveghere la bordul anumitor vase de pescuit de mari dimensiuni, noi măsuri pentru a combate pierderea echipamentelor de pescuit și o mai bună trasabilitate a produselor din pește pe tot circuitul alimentar, inclusiv pentru produse procesate și de import.


Sprijin pentru comunitățile de pescari


Numeroase comunități de pescari au fost puternic afectate de pandemia Covid-19; FEPAM va oferi compensații pentru pescarii ale căror activități au fost oprite permanent sau temporar. FEPAM acordă anumite alocații pentru sprijinul tinerilor pescari (sub 40 de ani) care înregistrează o ambarcațiune în flota de pescuit a UE pentru prima dată. Statele membre cu regiuni izolate vor trebui să pregătească un plan de acțiune pentru a asigura sprijin comunităților de pescari din aceste zone întrucât acestea sunt adesea cele mai vulnerabile.


Mări și oceane durabile


30% din fonduri ar trebui să fie dedicate acțiunii climatice, în conformitate cu Pactul Verde. Propunerea ține cont și de angajamentele internaționale ale UE pentru oceane sigure, curate și gestionate în mod durabil.

Fondul va contribui la mări și oceane curate și sănătoase prin acordarea de sprijin pentru recuperarea echipamentului de pescuit pierdut și a deșeurilor marine. Deșeurile din plastic poluează tot mai mult ocenele și, conform unor estimări, până în 2050 acestea ar putea conține mai mult plastic decât pește după greutate.

Plasticul este unul dintre cele șapte domenii considerate cruciale de către Comisia Europeană pentru realizarea unei economii circulare până în 2050. Strategia europeană pentru materiale plastice într-o economie circulară urmărește eliminarea treptată a folosirii microplasticelor.