IA: să acționăm rapid pentru a atinge potențialul UE (interviu)

UE poate stabili standardele globale privind Inteligența Artificială (IA), dar e nevoie de reguli flexibile adoptate rapid, spune Axel Voss, deputatul responsabil cu raportul privind IA.

Axel Voss
Axel Voss

„Trebuie să fim conștienți că IA este extrem de relevantă din punct de vedere strategic”, a spus Axel Voss (PPE, Germania) în interviul nostru live pe Facebook. Eurodeputatul se ocupă cu trecerea prin Parlament a raportului comisiei speciale pentru inteligența artificială în era digitală.


Înțelegând importanța acestei tehnologii, Parlamentul a înființat o comisie dedicată IA care să estimeze cum va influența această tehnologie economia UE, să evalueze abordările diferitelor state și să vină cu propuneri pentru legislația viitoare.

Schița de raport prezentată de comisie pe 9 noiembrie 2021 spune că UE trebuie să se concentreze pe potențialul enorm al IA. Autorul raportului, Voss, spune că această tehnologie ar putea juca un rol cheie în domenii cum ar fi schimbările climatice, sectorul medical și competitivitatea UE.

Aflați mai multe despre ce este IA și cum poate fi folosită.


Poate UE deveni un jucător major în domeniul IA?


UE a rămas în urmă în cursa tehnologică globală și dacă dorește să rămână o putere economică, spune raportul, atunci trebuie să devină o putere globală în IA. Dacă UE nu acționează rapid și curajos, va sfârși prin a deveni o „colonie digitală” a Chinei, Statelor Unite și a altor state, și va risca să-și piardă stabilitatea politică, securitatea socială și libertățile individuale, se mai afirmă în raport. În plus, tehnologiile emergente ar putea duce la o înclinare a balanței puterii globale în defavoarea lumii occidentale.


Potrivit raportului, eșecul UE de a comercializa inovații tehnologice înseamnă că „cele mai bune idei, talente și companii ale noastre” se mută în altă parte. Voss a avertizat că fereastra de oportunitate este pe cale să se închidă, adăugând că UE trebuie să „se concentreze, să își stabilească prioritățile și să investească.”


Europa trebuie să se concentreze mai mult pe acele modele de afaceri care să permită transformarea cercetării în produse finite, să asigure un mediu competitiv pentru companii și să prevină un exod al creierelor.

Doar 8 din top 200

companii digitale au sediul în UE

Importanța datelor


Datele sunt esențiale pentru dezvoltarea IA. „Dacă credem că putem să concurăm în lume fără să oferim date, atunci suntem afară din joc”, a spus Voss. „Ar trebui să ne concentrăm mai mult pe modul cum putem furniza date, inclusiv date personale.”


„Prea multe persoane cred că nu ne putem atinge de GDPR chiar acum”, ceea ce înseamnă o lipsă de date pentru industria UE, a adăugat acesta. GDPR a stabilit un standard global, a spus Voss, „dar nu trebuie să avem această mentalitate: dacă am atins un standard de aur acesta nu mai poate fi schimbat; poți rămâne pe primul loc numai dacă te îmbunătățești continuu.”


Preocupări legate de democrație și drepturile omului


UE este „obișnuită să impună standarde și să le combine cu drepturile fundamentale, cu valorile europene de bază. Asta este ceea ce putem să livrăm și aș spune că lumea are nevoie de aceste lucruri”, a mai spus Voss.


Voss crede că UE poate să atenueze riscurile inteligenței artificiale la adresa democrației și a drepturilor omului, atunci când este utilizată greșit, ca în anumite state autoritare, „cu condiția să facem acest lucru în mod pragmatic”.


El avertizează în privința unei abordări ideologizate. „Dacă ne concentrăm pe combinarea acestei tehnologii cu valorile de bază europene și nu împovărăm nejustificat industriile și companiile, atunci avem o șansă să reușim.”


Aflați mai multe despre ce dorește Parlamentul în privința regulilor IA.