Conectorul USB-C devine încărcătorul comun până la finalul lui 2024

Parlamentul a adoptat noi reguli prin care conectorul USB tip-C va deveni standardul comun de încărcare pentru dispozitive electronice mici până la sfârșitul lui 2024.

Dispozitive electronice: Parlamentul adoptă încărcătorul USB-C ca încărcător standard

Existența mai multor tipuri de încărcătoare pentru diferitele aparate incomodează consumatorii și produce tone de deșeuri electronice inutile. Pentru a-și realiza obiectivele de mediu și a scădea costurile, UE va introduce un încărcător universal.



84%

dintre consumatori au avut probleme cu încărcătoarele de telefoane în precedenții doi ani, conform unui studiu din 2019 al Comisiei Europene

Ce se va schimba?


Dispozitivele vizate

Noua legislație se aplică telefoanelor mobile, tablete, camere digitale, căști, console de jocuri video portabile, boxe portabile, cititoare electronice (e-readere), tastaturi, mouse-uri, micro-căști și dispozitive de navigație portabile. Laptopurile vor trebui să se conformeze noilor cerințe în termen de 40 de luni după intrarea în vigoare a reglementării.

Adaptarea la noile tehnologii

Pentru a ține pasul cu tehnologiile mai noi, Comisia poate să modifice domeniul de aplicare al directivei, în special în ce privește soluțiile de încărcare fără fir.


Dispozitive noi fără încărcător

Conform noii legislații, consumatorii vor avea opțiunea de a cumpăra un produs nou cu sau fără încărcător.

Monitorizarea noilor tehnologii

Aplicarea legilor la noile tehnologii de încărcare ar trebui revizuită periodic.
 

Context


Parlamentul a depus eforturi pentru adoptarea unui încărcător comun pentru dispozitive portabile timp de mai bine de 10 ani. Deși unele companii au introdus inițiative voluntare care au redus numărul de tipuri de încărcătoare, acestea au fost insuficiente pentru a îndeplini obiectivele UE privind reducerea deșeurilor electronice. Comisia Europeană a prezentat o propunere privind încărcătorul comun în septembrie 2021.

Parlamentul și țările UE au ajuns la un acord provizoriu privind actul legislativ pe 7 iunie 2022. Acest acord a fost aprobat oficial de către Parlament pe 4 octombrie. După adoptarea oficială și de către Consiliu, statele UE vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune normele în legi naționale. Acestea nu se vor aplica produselor aflate pe piață înainte de intrarea lor în vigoare.