Economisirea energiei: cum reduce UE consumul de energie

Economisirea energiei este esențială în lupta cu schimbările climatice și pentru a reduce dependența energetică a UE. Aflați ce măsuri iau eurodeputații pentru reducerea consumului.

O mare centrală circulară de panouri solare în Spania
Centrală circulară de panouri solare în Spania

Eficiență energetică înseamnă să folosești mai puțină energie pentru a obține același rezultat. Aceasta permite economisirea energiei și reducerea emisiilor de la centralele electrice.

Normele privind eficiența energetică din 2018 sunt în curs de revizuire pentru a ajuta UE să atingă noile obiective ambițioase în materie de climă stabilite în 2021 prin Pactul Verde european. Ele vor contribui, totodată, la reducerea dependenței Europei de importurile de combustibili fosili provenind din Rusia, așa cum stabilește planul RepowerEU.

UE lucrează în paralel la norme pentru creșterea folosirii energiei regenerabile.

Citiți mai multe despre măsurile UE de reducere a emisiilor.


Noi obiective de eficiență energetică

 

Îmbunătățirea eficienței energetice ar putea reduce nu doar emisiile de CO2, ci și factura anuală de 330 de miliarde EUR a UE pentru importurile de energie.

Noile obiective adoptate de Parlament în iulie 2023 stabilesc o reducere colectivă a consumului de energie de cel puțin 11,7% la nivelul UE până în 2030 (comparativ cu proiecțiile Scenariului de referință 2020). Țările UE trebuie să economisească în medie 1,5% pe an. Economiile de energie vor trebui să înceapă cu 1,3% pe an până la sfârșitul anului 2025, ajungând progresiv la 1,9% până la sfârșitul anului 2030.

Pentru atingerea acestor obiective, măsuri la nivel local, regional și național vor acoperi diferite sectoare: administrație publică, construcții, companii, centre de date, etc. Eurodeputații au insistat asupra unor obiective specifice și realizabile:

  • sectorul public trebuie să-și reducă consumul final de energie cu 1,9% pe an
  • țările UE trebuie să asigure renovarea în fiecare an a cel puțin 3% din clădirile publice pentru a fi transformate în clădiri cu emisii zero sau cu consum de energie aproape de zero
  • vor exista noi standarde pentru sisteme de încălzire de cartier eficiente

Un mecanism de monitorizare și

Un mecanism monitorizare și punere în aplicare solid va garanta că statele membre își îndeplinesc obiectivele.

Noile norme mai necesită și aprobarea în Consiliu înainte de a intra în vigoare.

Reducerea energiei consumate de clădiri


Clădirile din UE sunt responsabile de 40% din consumul de energie și de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Un domeniu important de eficientizat este încălzirea și răcirea clădirilor și a apei calde menajere, care reprezintă 80% din consumul de energie casnic.

Comisia Europeană a propus o actualizare a directivei privind performanța energetică a clădirilor în 2021.

În martie 2023, Parlamentul a apobat planurile pentru un sector al construcțiilor neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Regulile de îmbunătățire a performanței clădirilor includ măsuri care să contribuie la reducerea facturilor la energie și a sărăciei energetice, în special în rândul femeilor.

Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2028. Pentru clădirile noi ocupate, operate sau deținute de autoritățile publice, termenul limită este 2026.

Eficientizarea energetică a clădirilor din UE și reducerea dependenței de combustibilii fosili prin investiții în renovare va permite reducerea consumului energie al clădirilor și a emisiilor din sector până în 2030. Inițiativa valului de renovări al clădirilor propusă de Comisie în 2020 urmărește să dubleze renovările energetice ale clădirilor până în 2030, să promoveze renovările în peste 35 de milioane de clădiri și să creeze până la 160 000 de locuri de muncă în sectorul construcțiilor.

Directiva privind eficiența energetică: „Trebuie să fim mai ambițioși”.

Performanța energetică a clădirilor nu mai jos de D


Pe o scară de la cea mai bună la cea mai slabă performanță energetică (A la G), clădirile rezidențiale ar trebui să treacă la D până în 2033, iar cele nerezidențiale și clădirile publice până în 2030. Acest lucru se poate face prin izolație sau sisteme de încălzire îmbunătățite.

Legislația actualizată prevede și ameliorarea schimbului de informații privind performanța energetică  în sectorul construcțiilor, între proprietarii și ocupanții clădirilor, precum și cu instituțiile financiare și autoritățile publice.


Clădirile își vor produce propria energie solară


Actualizarea ar impune, de asemenea, țărilor UE să se asigure că noile clădiri sunt prevăzute cu tehnologii solare până în 2028, în măsura posibilităților tehnice și economice. Pentru clădirile rezidențiale, data limită ar trebui fixată în 2032.

În decembrie 2022 Parlamentul a aprobat propunerea prin care eliberarea permiselor de instalare a echipamentelor pentru energie solară să devină obligatorie pentru țările UE în termen de o lună.

Măsuri de reducere a facturilor la energie


Clădirile ineficiente sunt adesea asociate cu sărăcia energetică și problemele sociale. Gospodăriile vulnerabile tind să cheltuiască proporțional mai mult pe energie, astfel încât sunt expuse la creșterea prețurilor. Renovările pot ajuta la reducerea facturilor la energie și pot contribui la scoaterea oamenilor din sărăcia energetică, dar întrucât lucrările de construcție sunt costisitoare, Parlamentul dorește să se asigure că impactul acestor cheltuieli este limitat pentru gospodăriile vulnerabile.


Noile reguli privind performanța energetică a clădirilor includ propuneri de planuri naționale de renovare care să ofere acces la finanțare pentru gospodăriile vulnerabile.


Monumentele sunt excluse de la aplicarea normelor privind performanța energetică a clădirilor, iar statele membre pot extinde această scutire și la alte clădiri (arhitecturale, istorice, lăcașuri de cult). Locuințele sociale în proprietate publică pot fi, de asemenea, excluse în cazul în care renovările ar duce la creșteri ale chiriei mai mari decât economiile la facturi de energie.

Finanțarea eforturilor naționale de a reduce dependența energetică


Tot în decembrie 2022, negociatorii Parlamentului au ajuns la un acord provizoriu cu statele UE. Acestea vor primi fonduri suplimentare prin actualizarea planurilor de redresare și reziliență, astfel încât acestea să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a surselor de energie.

Scopul acestor planuri naționale de redresare este să sprijine tranziția ecologică și independența de combustibili fosili de proveniență rusă. Alte măsuri vor încuraja:

  • investițiile pentru combaterea sărăciei energetice a gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și a microîntreprinderilor
  • mai multe fonduri pentru proiecte energetice transfrontaliere și cu implicarea mai multor state


Acest acord provizoriu mai trebuie aprobat formal în Parlament și în Consiliu pentru a intra în vigoare.

Eficiența energetică a aparatelor electrocasnice


În 2017 Parlamentul a aprobat etichete simplificate privind eficiența energetică a aparatelor casnice, cum sunt corpurile de iluminat, televizoarele și aspiratoarele, pentru a putea fi mai ușor comparată eficiența lor energetică de către consumatori.