Cinci moduri în care Parlamentul European dorește să protejeze jucătorii online

Parlamentul European dorește o mai bună protecție a consumatorilor în sectorul jocurilor video online, promovând concomitent potențialul acestui sector.

Sectorul european al jocurilor video crește rapid - estimările din industrie plasează valoarea sa de piață în 2021 la 23,3 miliarde EUR.


Pe 18 ianuarie eurodeputații au adoptat un raport care solicită reguli armonizate la nivelul UE prin care jucătorii online să fie mai bine protejați. Textul ia în considerare, totodată, potențialul important de inovație, creștere și creare de locuri de muncă al acestui sector, propunând măsuri de sprijin.


Citiți mai multe despre importanța și beneficiile transformării digitale.

Asigurarea unui mediu mai sigur pentru jucători


Abordarea practicilor de cumpărare discutabile


Jocurile pe computer îi pot determina pe jucători să cumpere „cutii cu pradă”, adică pachete cu obiecte virtuale care ajută jucătorii să avanseze în joc. Întrucât sumele cheltuite sunt reale nu virtuale, acest lucru ar putea avea consecințe psihologice și financiare negative prin cumpărarea necontrolată și impulsivă.

Parlamentul cere Comisiei Europene să analizeze modul în care cutiile cu pradă sunt vândute și să ia măsurile necesare pentru a avea o abordare comună europeană care să asigure protecția consumatorilor.

Europarlamentarii mai avertizează și cu privire la „minarea după aur”, prin care utilizatorii acumulează monede și valori în interiorul jocurilor și le vând apoi în lumea reală. De asemenea, diversele obiecte obținute în jocuri, sau chiar întregi conturi de utilizatori pot fi schimbate, vândute sau jucate la pariuri contra unor sume reale de bani, în pofida termenilor și condițiilor stabilite de autorii jocurilor video.

Aceste practici pot fi, de asemenea, asociate cu spălare de bani, muncă forțată și exploatarea copiilor din țări în curs de dezvoltare, de aceea Parlamentul solicită autorităților naționale să le pună capăt.

Anulare mai ușoară


Deputații subliniază că anularea abonamentelor la jocuri video online trebuie să fie la fel de ușoară ca și contractarea lor și adaugă că înnoirile automate pot fi problematice, dacă se prelungesc indefinit contrar intențiilor consumatorului.


Politicile de returnare și rambursare trebuie să se supună legilor consumatorilor din UE, întrucât consumatorii trebuie să aibă același drept de a returna și de a cere o rambursare pentru achizițiile online ca și pentru achizițiile în persoană.

O mai bună protecție a copiilor


Parlamentul dorește să asigure copiilor o mai bună protecție împotriva posibilelor efecte nedorite ale jocurilor video online și publicității țintite.


Acesta solicită instrumente de control parental mai eficace, în acord cu sistemul paneuropean de informații privind jocurile (Pan European Game Information - PEGI), care ar permite părinților să exercite mai mult control asupra obiceiurilor copiilor privind jocurile și să monitorizeze mai bine timpul și banii cheltuiți de aceștia pe jocuri video.


Ținând cont de potențialul impact negativ al jocurilor video asupra sănătății mintale, eurodeputații doresc ca proiectanții jocurilor să evite designul manipulativ care poate conduce la dependență de jocuri, izolare și hărțuire cibernetică.

Păstrarea grupurilor vulnerabile în siguranță


Pentru a asigura o mai bună protecție a grupurilor vulnerabile, consumatorii trebuie să aibă la dispoziție toate informațiile necesare despre joc. Acest lucru i-ar ajuta să ia o decizie informată cu privire la eventualele achiziții.

Parlamentul cere, de asemenea, ca producătorii de jocuri video online să depună eforturi pentru a crea jocuri mai incluzive și mai accesibile.

Conformarea la regulile de protejare a datelor


Jocurile video online trebuie să protejeze și mai bine datele utilizatorilor conform cerințelor din Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), insistă deputații în raport.


Sprijinirea sectorului jocurilor online


Sectorul jocurilor video online este în plină expansiune și contribuie la transformarea digitală a UE. Mulți oameni folosesc jocurile video online nu doar ca divertisment, ci și ca exercițiu mental. Jocurile sunt, de asemenea, un instrument util în educație.

Se solicită Comisiei să prezinte o Strategie europeană pentru jocuri video pentru a sprijini peste 90.000 de locuri de muncă directe în Europa. Pe măsură ce sectorul se extinde rapid, trebuie ținut seama de aspectul economic, social, educațional, cultural și inovator al jocurilor video online.

Pentru a celebra realizările din acest sector, Parlamentul dorește să instituie un premiu anual al UE pentru jocuri video online.


Deputații europeni salută proiectul de cercetare EU Kids Online, care își propune să strângă date din toată Europa despre experiențele copiilor cu jocurile video online. Europarlamentarii solicită finanțare UE pentru acest proiect și pentru alte proiecte similare.



Aflați mai multe despre planurile UE privind lumea digitală