Eurodeputații cer oprirea imediată a focului în conflictul dintre Israel și Palestina 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Gaza, 16 iulie 2014 ©BELGA/AFP/J.GUEZ  

Deputații europeni din întregul spectru politic au condamnat recentul val de violență din Gaza și Israel în cadrul unei dezbateri, miercuri seara, cerând tuturor părților să ajungă imediat la un acord de oprire a focului. Astăzi, Parlamentul va vota o rezoluție privind intensificarea violenței între Israel și Palestina.

Vorbind în numele Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe, Catherine Ashton, ministrul italian Benedetto Della Vedova a condamnat „lansarea aleatorie de rachete către Israel de către grupuri din Fâșia Gaza”, adăugând că „Uniunea Europeană deplânge numărul în creștere de civili victime ale operațiunii militare israeliene”.


Domnul Della Vedova a cerut oprirea imediată a tuturor ostilităților prin acordul de încetare a focului propus de Egipt.


Cristian Preda (PPE, România) a spus că ambele părți ar trebui să facă eforturi credibile pentru relansarea procesului de pace și asigurarea păcii și securității pentru israelieni și palestinieni. „Răspunsul la această criză cu siguranță nu este mai multă violență”, a adăugat dumnealui.


„Moartea copiilor și oamenilor inocenți este pur și simplu inacceptabilă”, a spus Victor Boştinaru (S&D, România). Conform dumnealui, rolul UE este de a „media și calma tensiunea”, dar „vocea Europei este încă prea timidă și neeficientă”.


Bas Belder (CRE, Olanda) a vorbit despre crimele umanitare comise de Hamas: „Pe scurt: Hamas își folosește proprii cetățeni din Fâșia Gaza ca niște scuturi. Nu este o coincidență faptul că Hamas se află pe lista UE a organizațiilor teroriste”.


Ivo Vajgl (ALDE, Slovenia) a arătat că ciclul creșterii tensiunii și agresivității distruge orice speranță în pacea durabilă. „Am asistat la un dezastru umanitar; trebuie să condamnăm toate crimele care au avut loc”, a spus dumnealui.


Martina Anderson (GUE/NGL, UK) a spus că rezoluția comună este „o încercare lamentabilă ”, care ignoră cauzele conflictului. „Israelul trebuie să ridice blocada din Gaza și să oprească măcelul”, a spus dumneaei.


Tamás Meszerics (Verzi/ALE, Ungaria) a cerut o rezoluție mai puternică: „Nu se menționează Uniunea Europeană în rezoluție: aceasta ar trebui să joace un rol cheie în regiune și țările din apropiere”.


Fabio Massimo Castaldo (EFDD, Italia) a cerut Europei să ia poziție împotriva extremismului deoarece acesta este inamicul păcii. „Suntem în favoarea civililor inocenți, care au ghinionul de a se afla în locul nepotrivit la vremea nepotrivită”, a spus dumnealui.


Marcel de Graaff (neafilat, Olanda) a spus că Hamas este o grupare de „ucigași și teroriști care nu știu de rațiune; trebuie să punem capăt acestei terori”.