Acordurile comerciale: la ce lucrează UE 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

UE negociază diverse acorduri comerciale în întreaga lume, însă acestea depind de aprobarea Parlamentului European. Aflați detalii despre negocierile în curs.

Acordurile în vigoare  

Acordurile comerciale reprezintă o componentă cheie a politicii comerciale a UE.

Pe 12 februarie 2020, Parlamentul European a aprobat acordurile de liber schimb și de protecție a investițiilor UE-Vietnam.


Pe 13 februarie 2019, eurodeputații au aprobat acordurile de liber schimb și de protecție a investițiilor dintre UE și Singapore, Acordul de liber schimb va elimina aproape toate tarifele între cele două părți pe parcursul următorilor cinci ani. Cu doar două luni înainte, Parlamentul a votat în favoarea unui important acord comercial și parteneriat strategic cu Japonia.

 

Importanța acordurilor comerciale

 

Acordurile comerciale sunt foarte importante pentru UE, deoarece reprezintă un factor-cheie al creșterii economice. În 2015, UE a fost cel mai mare exportator și importator de bunuri și servicii din lume, acoperind 32,15% din comerțul mondial, depășind SUA (12,01%) și China (10,68%). Noile acorduri comerciale creează noi oportunități de afaceri pentru companiile europene, lucru care duce la crearea mai multor locuri de muncă, în timp ce consumatorii pot anticipa mai multe opțiuni și prețuri mai mici.

 

Există îngrijorări cu privire la faptul că acordurile comerciale pot duce la pierderi de locuri de muncă în anumite sectoare, din cauza concurenței sporite, dar aceste oferte întotdeauna creează mai multe locuri de muncă decât distrug. O altă preocupare este că acestea ar putea conduce la scăderea standardelor de înaltă calitate pentru produse precum alimentele. Cu toate acestea, deoarece UE reprezintă o piață atât de mare, aceasta este în măsură să-și impună standardele companiilor străine. Pentru deputații europeni, standardele de calitate reprezintă întotdeauna o prioritate în acordurile comerciale, iar orice încercare de a le reduce poate fi un motiv pentru respingerea acordurilor. În plus, negociatorii UE includ adesea clauze privind drepturile omului și drepturile lucrătorilor în acordurile comerciale, pentru a contribui la îmbunătățirea situației din țara cu care cooperează UE.


Tipuri de acorduri:

 

Uniunea Europeană are diferite acorduri cu mai multe state. Aceste acorduri se pot concentra pe reducerea sau eliminarea barierelor tarifare sau pe stabilirea unei uniuni vamale prin eliminarea taxelor vamale și stabilirea unui tarif vamal comun pentru importurile străine.

 

Dar nu totul se rezumă la tarife. Acordurile se concentrează și pe investiții și modul în care se rezolvă litigiile legate de investiții: de exemplu, atunci când o companie simte că o decizie a guvernului îi afectează investițiile în țara respectivă. Barierele netarifare - cum ar fi standardele de produs (de exemplu, UE a interzis anumiți hormoni folosiți pentru creșterea bovinelor, din motive de sănătate) - sunt și ele vitale.

 

America de Nord

 

Acordul comercial cu Canada, cunoscut și sub numele de acord economic și comercial cuprinzător (CETA) a intrat în vigoare provizoriu pe 21 septembrie 2017. Va intra în vigoare pe deplin în momentul în care acordul va fi ratificat de toate statele UE.

Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) s-a dovedit a fi unul foarte controversat în contextul îngrijorărilor legate de standardele de produs și soluționarea litigiilor de investiții. Negocierile au fost oprite la sfârșitul anului 2016.

Acordurile în curs de negociere  

Asia

În cadrul sesiunii plenare din decembrie 2018, deputații europeni au aprobat un acord comercial cu Japonia.

Nu există negocieri privind comerțul liber cu China, dar există alte negocieri, cum ar fi negocierile pentru un acord cuprinzător de investiții UE-China. Acesta a fost lansat în noiembrie 2013, iar ultima rundă de negocieri a avut loc pe 29-30 octombrie 2018.

În Asia, mai sunt în curs de negociere acorduri cu:

  • Singapore (deputații europeni urmează să voteze asupra acordului comercial în plen în martie 2019)
  • Malaezia (ambele părți evaluează terenul necesar pentru relansarea discuțiilor)
  • Vietnam (acordul de liber schimb este în curs de pregătire pentru semnare)
  • Indonezia (au avut loc negocieri anul aceasta)
  • Thailanda (UE este pregătită să reia negocierile)
  • Filipine (nu există o dată fixată pentru runda următoare de negocieri)
  • Myanmar (nu a fost stabilită încă o dată pentru runda următoare de negocieri)
  • India (ambele părți evaluează rezultatul negocierilor).

Oceania

Pe 18 iunie 2018 au fost lansate negocieri pentru un acord comercial cuprinzător cu Australia. Pe 21 iunie 2018 au fost lansate negocierile pentru un acord cu Noua Zeelandă. De atunci nu au mai existat noi runde de negocieri.

America Latină

În America Latină, ultima rundă de negocieri cu țările Mercosur a avut loc pe 10-14 septembrie 2018. Data pentru următoarea rundă încă nu a fost confirmată.

Negocierile cu Mexicul privind modernizarea acordului global UE-Mexic au început în iunie 2016. Pe 21 aprilie 2018 s-a ajuns la un acord politic. Se estimează că textul legislativ final va fi finalizat înainte de sfârșitul anului.

Ultima rundă de negocieri cu Chile a avut loc în mai 2018. Data pentru următoarea rundă nu a fost confirmată încă.

Mediterana de Sud și Orientul Mijlociu

Sunt în curs de negociere diverse acorduri, inclusiv acorduri de asociere pentru a stimula în special comerțul cu mărfuri. De asemenea, există și discuții privind extinderea acestor acorduri în domenii cum ar fi agricultura și standardele industriale.

Comerțul cu servicii

Acordul privind comerțul cu servicii (TiSA) este în momentul de față în curs de negociere între 23 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OCM), inclusiv UE. Împreună, țările participante reprezintă 70% din comerțul mondial în domeniul serviciilor. Negocierile au fost puse în așteptare în toamna anului 2016, iar pașii următori încă nu au fost stabiliți.

Rolul Parlamentului

După ce Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare în 2009, acordurile comerciale au nevoie de aprobarea Parlamentului înainte să poată intra în vigoare. De asemenea, deputații europeni trebuie să primească actualizări cu privire la progresele înregistrate în timpul negocierilor.

Parlamentul a demonstrat deja că nu va ezita să se opună în cazul în care există motive serioase de îngrijorare. De exemplu, deputații europeni au respins, în 2012, Acordul comercial de combatere a contrafacerii.

Consultați infograficul nostru pentru detalii despre poziția UE în comerțul internațional.

Articolul a fost publicat pe 19 octombrie 2016 și actualizat pe 5 decembrie 2018 cu ultimele informații disponibile.