Noi începuturi: reevaluarea relațiilor UE-Turcia 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Îngrijorările referitoare la drepturile fundamentale și acțiunile din Siria duc la o regândire a relațiilor UE-Turcia. În ce stadiu se află cooperarea? Ce propun eurodeputații?

Pe 13 noiembrie, deputații europeni vor dezbate activitățile de foraj ale Turciei în apele UE din estul Mării Mediterane. Deși Parlamentul și-a manifestat îngrijorarea și alte dăți, UE și Turcia se bucură de legături strânse în multe domenii.

De la comerț până la NATO, UE și Turcia s-au bucurat de o relație productivă în multe domenii timp de zeci de ani. Cu toate acestea, recent, relațiile s-au răcit, în urmă intervenției militare a Turciei în Siria, precum și în contextul situației statului de drept și democrației din țară, unde mijloacele de informare în masă sunt închise și jurnaliștii duși în închisoare.

Acesta este un motiv pentru care deputații vor examina modul în care colaborează UE și Turcia. Citiți mai departe pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situației relațiilor UE-Turcia.

Aderarea la UE: suspendarea negocierilor?

Turcia este membru asociat la Comunitatea Economică Europeană din 1963 și a candidat la aderare în 1987. A fost recunoscută drept stat candidat în 1999, dar negocierile nu au început înainte de 2005. Până acum, 16 din cele 35 de capitole au fost deschise și doar unul închis. După represiunile guvernului turc în urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, negocierile s-au încheiat efectiv și nu au fost deschise noi capitole de atunci.

În noiembrie 2016, deputații europeni au adoptat o rezoluție care cere suspendarea temporară a negocierilor atâta vreme cât în Turcia vor continua represiunile. Aceștia și-au repetat apelul pentru suspendare într-o rezoluție adoptată în iulie 2017, din cauza preocupărilor continue cu privire la situația drepturilor omului. Deși aceste rezoluții nu sunt obligatorii, ele transmit un semnal important.

Deputații europeni dezbat în mod regulat situația din Turcia. De exemplu, pe 6 februarie 2018, aceștia au discutat despre drepturile omului în Turcia și despre operațiunea militară a țării în Afrin, Siria.

Pe 8 februarie 2018, eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care solicita Turciei să ridice starea de urgență.

Intervenția militară în Siria

În octombrie 2019, Turcia a lansat o operațiune militară în nordul Siriei pentru a crea o zonă tampon între cele două țări în care ar putea fi mutați refugiații sirieni care trăiesc în Turcia. Această acțiune a fost condamnată de eurodeputați în timpul unei dezbateri din 23 octombrie. Pe 24 octombrie, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care solicită sancțiuni împotriva Turciei pentru operațiunea sa militară.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, 16 aprilie 2017. ©Yasin Bulbul/AP Photos/European Union-EP  

Acordul de asociere: o alternativă la aderarea la UE?

UE are posibilitatea de a încheia acorduri de asociere cu țările vecine, precum Islanda și Tunisia. UE are un astfel de acord și cu Turcia.

De obicei, UE solicită reforme pentru a îmbunătăți situația drepturilor omului în țară, precum și pentru dezvoltarea economiei. La rândul său, țara ar putea beneficia de asistență financiară sau tehnică, precum și de acces fără tarife la anumite produse.

UE are deja un acord de asociere cu Turcia, însă unii deputați europeni consideră că un nou acord ar putea fi o alternativă la aderarea la UE.

Către o cooperare economică mai strânsă

În decembrie 2016, Comisia Europeană a propus aducerea la zi a uniunii vamale cu Turcia și extinderea relațiilor comerciale bilaterale, însă Consiliul însă nu și-a aprobat mandatul. Odată ce se vor încheia negocierile, acordul va avea nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a intra în vigoare.

UE este cea mai mare piață de export pentru Turcia (50%), în timp ce Turcia reprezintă a cincea piață de export și import ca mărime pentru UE (4,4%).

Alte forme de cooperare

Atât Turcia cât și țările UE sunt membre NATO. În plus, cooperează în problema migrației. În martie 2016, UE și Turcia au încheiat un acord pentru abordarea crizei migrației. Acordul a dus la micșorarea numărului de imigranți ilegali sosiți în Europa.

Citiți mai multe despre reacția UE la provocarea migrației.

Acest articol a fost publicat pe 27 aprilie 2017 și actualizat pe 12 noiembrie 2019.