Sandra Kalniete: „Rusia nu mai poate fi considerată un partener strategic al UE” 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul consideră că Rusia nu mai poate fi considerată un „partener strategic”. Citiți interviul nostru cu eurodeputata Sandra Kalniete.

Russia-EU relations with MEP Sandra Kalniete  

Care este mesajul Parlamentului European în privința Ucrainei la cinci ani după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia?

Ucraina este vecinul nostru apropiat, de aceea stabilitatea, prosperitatea și democrația acestei țări sunt foarte importante pentru Europa. În raportul nostru, subliniem faptul că Rusia nu mai poate fi considerată partener strategic al Uniunii Europene.

Solicităm implementarea deplină a Acordului de la Minsk și nu acceptăm anexarea Crimeei de către Rusia. De asemenea, atragem atenția asupra situației tătarilor din Crimeea în ceea ce privește drepturilor omului, asupra prizonierilor politici deținuți în Rusia sub acuzații foarte îndoielnice și cerem eliberarea marinarilor ucraineni arestați în Strâmtoarea Kerci.


Solicitați, de asemenea, o propunere legislativă pentru actul european „Magnitsky”. Puteți explica vă rog?

Avem o propunere privind sancțiunile UE pentru încălcarea drepturilor omului, inspirată de actul Magnitsky din SUA. Unele țări din UE au deja liste de sancționare a persoanelor care încalcă drepturile omului, noi propunem crearea unei liste la nivel UE. Acesta este al cincilea raport al Parlamentului care solicită un act Magnitsky european.


Ce rol are dependența de gaz a UE în relațiile politice dintre cele două țări?

Spre exemplu conductele Grupului interregional Nord Stream 2 au ca scop evitarea Ucrainei, provocând pagube uriașe la buget din cauza unei pierderi de plăți de tranzit. Pentru cei care spun că Nord Stream 2 este un proiect economic care va oferi energie ieftină, răspunsul meu este foarte simplu: banii pe care Rusia îi câștigă din vânzarea de gaze către Europa sunt puși în industria militară, accentuând amenințarea la adresa UE și oferind mai mulți bani pentru manipularea și dezinformarea online.

Trebuie să oprim Nord Stream 2. UE are o politică energetică comună foarte clară pe care acest proiect o contrazice complet. Avem nevoie de o diversificare a aprovizionării cu energie.


Înaintea alegerilor europarlamentare, care sunt propunerile Parlamentului European pentru abordarea atacurilor informatice rusești și campaniilor de dezinformare?

Imediat după ce au început agresiunile în estul Ucrainei, când dezinformarea hibridă a inundat Europa, am solicitat Serviciului European de Acțiune Externă să creeze un grup de lucru pentru a aborda această problemă. Din momentul în care rușii s-au amestecat în alegerile din SUA și în referendumul Brexit, cât și după otrăvirea lui Skripal, conștientizarea faptului că Rusia reprezintă o amenințare este în continuă creștere.


În această lună se marchează opt ani de la începutul războiului din Siria, care este poziția Parlamentului European cu privire la intervenția Rusiei în conflict?

De când Rusia a intervenit în conflictul din Siria, aceasta a devenit un partener inevitabil în negocierile pentru o soluție pașnică. Cu toate acestea, eu nu văd Rusia ca parte a soluției în Siria, ea este o parte a problemei. Prezența bazelor rusești în Marea Mediterană este foarte îngrijorătoare și periculoasă. Cu un picior în Marea Mediterană, Moscova întărește prezența sa din ce în ce mai extinsă în vecinătatea noastră. În plus, Rusia blochează totul în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, confirmând din nou că face parte din această problemă.