Iran: poate UE să detensioneze situația? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Deputații europeni dezbat astăzi situația din Iran în contextul evenimentelor recente. Care este cauza acestei situații și ce poate face UE?

Deputații europeni vor discuta despre evenimentele recente din Iran. Foto ©Shutterstock.com/Vanchai Tan  

Relațiile cu Iranul au fost marcate de-a lungul anilor de temerile că țara dezvoltă arme nucleare. Acordul privind planul de acțiune comun din 2015 a fost menit să prevină acest lucru, dar evenimentele recente care au culminat cu moartea unuia dintre liderii militari iranieni într-un atac aerian american la începutul acestei luni au ridicat tensiunile.

Astăzi după-amiază, deputații europeni vor discuta despre evenimentele recente din Iran. Urmăriți în direct dezbaterea după 15.00 CET.

Citiți articolul nostru pentru mai multe detalii despre situația actuală, despre acordul nuclear și rolul UE.

Acordul nuclear

Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) este un acord care dorește să garanteze că programul nuclear al Iranului rămâne pacifist și oferă, în schimb, eliminarea măsurilor restrictive împotriva aceste țări. A fost semnat în iulie 2015 de către Iran, Franța, Germania, Regatul Unit, UE, China, Rusia și SUA.

Punerea în aplicare a acordului a început la 16 ianuarie 2016, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a confirmat că Iranul și-a respectat angajamentele de dezarmare nucleară.

Trump

Donald Trump, care a devenit președinte al SUA în ianuarie 2017, s-a opus constant acordului. În ianuarie 2018, acesta a anunțat că SUA va înceta punerea în aplicare a acordului până la rezolvarea „deficiențelor sale dezastruoase”. În ciuda eforturilor UE de a aborda îngrijorările președintelui SUA, domnul Trump a anunțat în mai 2018 că SUA se retrage din acord și că va reimpune sancțiuni. Aceste sancțiuni înseamnă că firmelor americane li se interzice să facă afaceri cu Iranul, în timp ce întreprinderile străine care fac acest lucru riscă amenzi semnificative și pierd accesul la sistemul bancar și financiar american.

UE a continuat să apere acordul nuclear, afirmând că acesta a fost supus unei inspecții nucleare stricte și că Agenția Internațională pentru Energie Atomică a confirmat de mai multe ori că Iranul respectă angajamentele asumate prin acord. UE a încercat să adopte măsuri pentru a permite companiilor să continue să facă afaceri cu Iranul fără a fi penalizate de SUA.

Inițial, Iranul a continuat să respecte acordul, dar a anunțat treptat abateri de la acordul inițial, cum ar fi încălcarea limitei cu privire la cantitatea de uraniu de grad scăzut pe care o poate deține.

Tensionarea situației

Tensiunile au izbucnit după ce SUA au anunțat, la începutul lunii ianuarie, că l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un atac aerian. Autoritățile americane au declarat că acesta dezvolta activ planuri de atac la adresa diplomaților americani și membrilor serviciului din Iran și țările din apropiere.

La scurt timp după atac, Iranul a anunțat că se retrage din acordul JCPOA și a atacat cu rachete două baze militare americane din Irak.

Situația s-a înrăutățit după ce Iranul a declarat, la 11 ianuarie, că a doborât accidental un zbor Ukraine International Airlines, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord. În urma anunțului, iranienii au protestat în stradă.

Rolul UE

Uniunea Europeană a solicitat detensionarea situației și, duminică, Franța, Germania și Marea Britanie au cerut Iranului să își respecte din nou angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear.

Parlamentul continuă să monitorizeze situația din Iran și Orientul Mijlociu, organizează regulat dezbateri și adoptă rezoluții pentru a evidenția problemele specifice. De exemplu, la 19 decembrie, europarlamentarii au adoptat o rezoluție care denunța utilizarea disproporționată a forței de către forțele de securitate iraniene împotriva protestatarilor non-violenți. Parlamentul s-a angajat, de-a lungul anilor, pentru susținerea acordului nuclear.

Cornelia Ernst (GUE/NGL, Germania), președinta delegației Parlamentului pentru relațiile cu Iranul, a declarat: „Noi, UE, trebuie să clarificăm față de SUA că uciderea lui Soleimani a fost o încălcare a dreptului internațional și că alimentarea conflictelor din Orientul Mijlociu reprezintă o amenințare la adresa păcii mondiale. Trebuie să clarificăm și față de iranieni că violența este un mod total greșit de a trata protestatarii. UE poate și trebuie să joace un rol important ca moderator.”

David McAllister (PPE, Germania), președintele comisiei pentru afaceri externe, a declarat: „Sunt profund îngrijorat cu privire la ultimele evenimente violente din Irak, după moartea recentă a generalului iranian Soleimani și cea a liderului miliției irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis. Acum este nevoie urgent de o detensionare a situației și toate părțile implicate trebuie să se înfrâneze, pentru a opri ciclul de violență și represalii. Trebuie evitate confruntările ulterioare și pierderea de vieți umane, după atâția ani de eforturi comune pentru a combate ISIS și pentru a aduce pace și stabilitate Irakului și întregii regiuni. Conservarea coaliției este esențială în această privință.” Dumnealui a mai cerut UE să continue să susțină acordul nuclear și Iranului să-și respecte angajamentele din cadrul acordului.