Cum sprijină UE Ucraina

Încă dinaintea atacului militar rus asupra Ucrainei din februarie 2022, UE a sprijinit constant Kievul cu dorința de a crea legături mai strânse. Aflați pe ce căi acționează UE.

Drapelele UE și al Ucrainei
Drapelele UE și al Ucrainei

Context


De la retragerea sa din Uniunea Sovietică în 1991, Ucraina a dorit să-și urmeze propriul destin, inclusiv prin crearea unor legături mai strânse cu restul Europei.


Agresiunea rusă împotriva Ucrainei


Relațiile Ucrainei cu Rusia au fost tensionate din cauza intențiilor ultimei de a ține fostul satelit în sfera sa de influență. În 2014 Rusia a anexat Crimeea încălcând dreptului internațional, o mișcare condamnată cu fermitate de UE. Totodată, Rusia a dezlănțuit un război hibrid împotriva Ucrainei, combinat cu presiuni economice și atacuri de dezinformare.

În lunile premergătoare invaziei ruse pe scară largă din februarie 2022, europarlamentarii au exprimat îngrijorări crescânde față de amenințarea militară rusească și au cerut un răspuns coordonat din partea UE.

Pe 24 februarie 2022 Rusia a lansat un atac de amploare împotriva Ucrainei. UE a răspuns cu o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, dar și cu inițiative de susținere pentru Ucraina.

De ce UE și Parlamentul European sunt alături de Ucraina


Invazia rusă ilegală și neprovocată în Ucraina nu este doar un atac la integritatea teritorială a acestei țări, ci și un risc major la adresa securității și stabilității în întreaga Europă. Totodată, avem de-a face și cu un atac asupra valorilor care stau la baza UE, cum sunt libertatea și democrația.

Urmăriți cum sprijină UE și Parlamentul European Ucraina în 2024, cronologia sprijinului acordat Ucrainei în 2023 precum și susținerea acordată Ucrainei în 2022.

Perspectivele Ucrainei de aderare la UE


În 2014, a fost adoptat Acordul de asociere UE-Ucraina. Acordul a pus bazele unei asocieri politice și unei integrări economice între UE și Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piață.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE în februarie 2022. Parlamentul a sprijinit cererea sa și a cerut țărilor UE să îi acorde statutul de candidat, ceea ce s-a întâmplat în iunie 2022. Ulterior Parlamentul a susținut deschiderea negocierilor de aderare, care au fost lansate oficial în decembrie 2023.

Pentru a adera la UE, Ucraina, ca și alți potențiali membri, trebuie să aibă instituții stabile care să garanteze democrația și statul de drept, o economie de piață funcțională și capacitatea de a-și asuma și de a îndeplini obligațiile care decurg din calitatea de membru al UE.

Pentru mai multe informații despre modul în care se desfășoară procesul, consultați modul în care țările aderă la UE.



UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 55% din comerțul internațional al acestei țări în 2022.


Vize


În aprilie 2017, Parlamentul European a aprobat un acord de ridicare a vizelor pentru cetățenii ucraineni pentru șederi de scurtă durată în UE.


Cetățenii ucraineni care posedă un pașaport biometric pot intra în UE fără viză pentru 90 de zile în orice interval de 180 de zile, ca turiști, pentru a vizita rude sau prieteni, pentru motive de afaceri, dar nu pentru a lucra. Această suspendare se aplică în toate statele UE, cu excepția Irlandei.

Alte moduri de sprijin


Există diverse inițiative ale UE pentru a sprijini economia Ucrainei, pentru a susține tranziția verde a acesteia și pentru a ajuta la reformarea țării. De la începutul invaziei pe scară largă ruse în februarie 2022, UE a susținut Ucraina condamnând agresiunea rusă, sancționând pe cei responsabili și oferind ajutor financiar și material.

În 2022 Parlamentul a aprobat mai multe împrumuturi pentru Ucraina și a sprijinit măsurile de ajutorare a țărilor care au primit refugiați ucraineni.

În octombrie 2022, europarlamentarii au cerut o creștere masivă a asistenței militare pentru Ucraina.


În 2023 Parlamentul a cerut NATO să invite Ucraina să se alăture alianței, a inițiat propuneri pentru accelerarea producției de muniție, a insistat pentru înființarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei, și a inițiat multe alte măsuri în sprijinul Ucrainei.


În februarie 2024, europarlamentarii au ajuns la un acord cu țările UE cu privire la revizuirea bugetului UE pe termen lung pentru a asigura o soluție de finanțare stabilă pentru Ucraina.

UE va oferi Ucrainei granturi și împrumuturi în valoare de 50 de miliarde EUR până la sfârșitul anului 2027.

Refugiați


Pentru a ajuta milioanele de ucraineni care fug din țară, UE a activat pentru prima dată Directiva privind protecția temporară pentru a le oferi protecție imediată temporară în UE.


Parlamentul a aprobat propuneri pentru a ajuta țările care se ocupă de refugiații ucraineni.

Premiul Saharov


Parlamentul a acordat Premiul Saharov 2022 bravului popor ucrainean. Președinta Parlamentului, Roberta Metsola, a vorbit în cadrul ceremoniei despre curajul și sacrificiile poporului ucrainean: „Poporul ucrainean nu duce doar un război de independență, ci duce un război al valorilor. Valorile cu care avem luxul să trăim în Uniunea Europeană, și pe care le luăm de bune zi după zi, de atâta vreme.”

Metsola a declarat, de asemenea, că UE susține fără rezerve lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse: „Mesajul Europei a fost clar: suntem alături de Ucraina. Nu ne vom uita în altă parte.”




Delegația UE în Ucraina într-o misiune de informare
Membri ai delegației Parlamentului în timpul vizitei în Ucraina