Parlamentul vrea să limiteze subvențiile publice străine

Parlamentul a aprobat norme pentru a contracara subvențiile străine care denaturează piața acordate unor companii care operează în UE.

Operație de încărcare și descărcare containere de pe un vas cargo.
UE este o economie deschisă, dar trebuie să se protejeze de efectul de denaturare produs de subvențiile străine.

Finanțarea guvernamentală a întreprinderilor a crescut la nivel mondial, în special din cauza rolului în creștere al Chinei în economia globală.


Subvențiile străine pot avea un efect de denaturare asupra piețelor concurențiale. Parlamentul dorește acordarea pentru Comisia Europeană a unei prerogative de a investiga și de a contracara subvențiile străine care denaturează piața acordate companiilor care urmează să achiziționeze afaceri din UE sau să participe la achizițiile publice din UE.


Subvențiile străine se definesc în linii mari ca subvenții acordate de un guvern unei firme din afara teritoriului sau jurisdicției sale. UE a devenit din ce în ce mai conștientă de posibilele denaturări ale pieței unice și de condițiile de concurență neloială create de aceste subvenții.


Noua legislație urmărește să asigure o concurență loială între firmele active pe piața UE prin crearea de șanse egale.


Citiți mai multe despre instrumentele UE de protecție comercială.

Finanțare străină mai corectă


„Dacă companiile străine doresc să preia controlul asupra companiilor europene sau să participe la achiziții publice europene, Comisia Europeană trebuie să se asigure că acestea operează în condiții similare cu companiile europene supuse unui regim strict privind ajutoarele de stat”, a spus Christophe Hansen (PPE, Luxemburg), responsabil cu trecerea legislației prin Parlament.


Noile reguli ar permite Comisiei să investigheze și să controleze efectele subvențiilor străine, care pot lua forma unor injecții de capital străin, împrumuturi, stimulente fiscale, scutiri de taxe și iertare de datorii. Ele ar permite, de asemenea, Comisiei să investigheze subvențiile străine în procedurile de fuziuni și achiziții, precum și în participarea la proceduri mari de achiziții publice care implică sprijin din partea guvernelor din afara UE, deoarece ofertanții ar trebui să notifice contribuțiile financiare externe.


„Vom umple în fine acest vid legislativ și vom face încă un pas către o piață deschisă, dar echitabilă”, a spus Hansen.


UE este o economie deosebit de deschisă. Este unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume, deținând 16% din comerțul global. Cifrele arată că fluxurile globale de investiții străine directe au crescut anul trecut peste nivelurile de dinainte de pandemie, cele mai mari surse venind din SUA, Germania, Japonia și China.


Descoperiți mai multe date și cifre despre poziția UE în comerțul global.


Comisia a publicat o propunere de regulament pentru a aborda subvențiile străine cu efect de denaturare a pieței unice a UE în mai 2021. Parlamentul și-a adoptat poziția în mai 2022 și, ulterior, a ajuns la un acord cu Consiliul.

Membrii Parlamentului au dezbătut și au aprobat acordul în cadrul ședinței plenare din 9-10 noiembrie.

Subvențiile străine cu potențial de denaturare a pieței