Noul Parlament și noua Comisie 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Aula Parlamentului European  

Peste jumătate dintre europenii cu drept de vot au participat la alegerile europene în perioada 23-26 mai, făcându-și vocea auzită.

Între 23 și 26 mai, 200.000.000 de alegători au mers la urne în cele 28 de state membre ale UE pentru a-și alege eurodeputații.


Eurodeputații au votat la rândul lor pe 16 iulie 2019 pentru alegerea președintelui Comisiei Europene. Doamna Ursula von der Leyen este prima femeie care deține această funcție.


Doamna von der Leyen și-a format echipa pe baza nominalizărilor venite din capitale (comisarii desemnați). Aceștia au fost examinați și evaluați de către deputații europeni într-o serie de audieri în cadrul comisiilor parlamentare.


Parlamentul a votat asupra colegiului de comisari la sfârșitul lunii noiembrie.


Legitimitatea Comisiei și a președintelui acesteia se bazează pe legitimitatea Parlamentului și alegerea democratică a deputaților europeni.


Aflați mai multe despre rezultatele alegerilor europene și despre componența politică a noului Parlament

Noul Parlament 

Noul Parlament s-a întrunit prima dată între 2 și 4 iulie la Strasbourg 

Primul act al Parlamentului nou ales a fost să-și aleagă președintele pentru următorii doi ani și jumătate. Parlamentul a mai ales 14 vicepreședinți și cinci chestori, și a decia componența numerică și nominală a comisiilor sale. Nominalizarea în comisii a fost decisă de grupurile politice și anunțată în plen. Comisiile și-au ales președinții și vicepreședinții în cadrul primelor reuniuni, în iulie.

Audierile comisarilor desemnați 

Audierile publice 

Consiliul, de comun acord cu președintele ales al Comisiei și pe baza sugestiile statelor UE, a adoptat o listă de candidați la posturile de comisar. Acești comisari desemnați au apărut în fața comisiilor parlamentare specializate în domeniile lor de responsabilitate și au răspuns întrebărilor deputaților într-o audiere publică și transparentă privind competența lor pentru această poziție.

Alegerea Comisiei Europene 

Odată aleasă de Parlament, Comisia este numită oficial de Consiliul European, ce va decide cu majoritate calificată. 

Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, a fost aleasă cu majoritatea voturilor exprimate, după ce președinta aleasă a Comisiei a prezentat în fața Parlamentului colegiul comisarilor și programul colegiului.