Controlând executivul UE: audierile comisarilor desemnați 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Înainte ca noua Comisie - organul executiv al UE - să își poată prelua mandatul, Parlamentul organizează audieri publice pentru a evalua comisarii desemnați.

Parlamentul organizează audieri cu comisarii desemnați pentru a decide dacă abilitățile și calificările acestora corespund posturilor.  

Între 23 și 26 mai, peste 200.000.000 de cetățeni din cele 28 de state UE au mers la vot pentru a alege membrii Parlamentului European, conferindu-le acestora un mandat democratic puternic, care include votul asupra noii Comisii Europene și examinarea competențelor și capacităților comisarilor desemnați. Deputații europeni aleși vor asculta opiniile candidaților și vor examina intențiile acestora de a acționa concret asupra chestiunilor importante pentru cetățeni.


În iulie, deputații europeni au ales-o pe doamna Ursula von der Leyen președintă a noii Comisii, iar în septembrie și octombrie aceștia vor examina competențele comisarilor desemnați în respectarea programului pe care președinta și l-a asumat în fața Parlamentului European.


Audierile: cum funcționează


După ce Consiliul a aprobat lista finală a comisarilor desemnați, președinta Comisiei a dezvăluit noua sa echipă, colegiul comisarilor, și alocarea portofoliilor.


Înainte ca acești comisari desemnați să-și poată ocupa funcția, Parlamentul organizează audieri cu candidații pentru a decide dacă abilitățile și calificările lor corespund posturilor propuse.


Fiecare candidat este invitat la o audiere de trei ore, transmisă în direct, în cadrul comisiei sau comisiilor parlamentare responsabile cu portofoliul care i-a fost repartizat. În urma audierii, comisiile responsabile își pregătesc evaluarea competenței candidatului, care este finalizată de Conferința Președinților (formată din liderii grupurilor politice și președintele Parlamentului).


Uneori, audierile pot duce la retragerea unui candidat sau la modificarea portofoliilor. De exemplu, în 2014, Alenka Bratušek (propusă pentru portofoliul de energie) și-a retras candidatura în urma unei evaluări negative a comisiilor Parlamentului pentru energie și mediu.


După finalizarea audierilor, Parlamentul va vota asupra colegiului comisarilor ca întreg. Dacă votul este pozitiv, noii comisari își pot prelua mandatul. Acest proces consolidează legitimitatea acțiunilor viitorului executiv UE.