Cum aprobă Parlamentul Comisia Europeană (infografic) 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Cetățenii europeni au ales eurodeputații și aceștia vor evalua acum comisarii desemnați, într-o serie de audieri publice. Aflați mai multe din infograficul nostru.

Democrația în practică


Peste 200.000.000 de europeni au votat la alegerile europene din mai 2019, dând un mandat puternic noului Parlament European. Alegerile au fost primul pas într-un proces de schimbare a instituțiilor europene, care culminează cu organul executiv al UE, Comisia Europeană.


Pe 1 noiembrie, o nouă echipă de comisari ar trebui să-și preia funcția, dar acest lucru se va întâmpla numai dacă Parlamentul European o aprobă prin vot, în plen. Înainte de a lua această decizie și de a conferi Comisiei legitimitatea necesară, europarlamentarii se vor întâlni cu fiecare comisar desemnat într-o serie de audieri publice și vor decide dacă aceștia sunt pregătiți pentru post.


Detalii despre procedură în infografic

RO_how_to_elect_the_commission.jpg  

Ce vor face comisarii pentru europeni?


În cadrul audierilor, deputații vor examina competențele și abilitățile comisarilor desemnați. Deputații vor evalua nu numai calitățile personale ale candidaților, ci și ideile acestora referitoare la felul în care vor lucra în domeniul pentru care au fost nominalizați.


După cum au arătat audierile anterioare, candidații nu pot fi siguri de obținerea aprobării. În 2014, slovena Alenka Bratušek nu a reușit să convingă europarlamentarii și a fost înlocuită. Candidata bulgară, Rumiana Jeleva, a fost retrasă în 2010, în urma unei audieri dificile în Parlament.


Se preconizează că audierile vor începe la sfârșitul lunii septembrie 2019. Urmăriți pagina audierilor!

Infografic