Cele șapte grupuri politice de la Parlamentul European 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

În urma retragerii Regatului Unit din UE, Parlamentul European are 705 locuri. Citiți articolul nostru pentru a afla mai multe despre grupurile politice ale Parlamentului.

Grupurile politice de la Parlamentul European  

Unul dintre locurile alocate Spaniei încă nu a fost ocupat, prin urmare, în momentul de față, la Parlamentul European sunt 704 deputați.

Deputații europeni se organizează în grupuri politice, care reunesc reprezentanți din diferite state membre pe baza afinităților lor politice.

Potrivit regulilor Parlamentului, un grup politic trebuie să fie compus din cel puțin 25 de deputați europeni provenind din cel puțin un sfert din statele membre (șapte). Deputații europeni pot aparține unui singur grup politic, dar pot alege să nu aparțină vreunui grup (neafiliați - NI). În prezent, 29 de deputați europeni rămân în afara grupurilor politice.

Grupurile politice pot fi formate în orice moment al legislaturii. În momentul de față, șapte îndeplinesc criteriile necesare.

Grupurile politice se bucură de anumite avantaje: joacă un rol important în stabilirea ordinii de zi a Parlamentului, li se alocă mai mult timp de vorbire în timpul dezbaterilor, au mai mult spațiu pentru birouri, mai mulți angajați și mai mulți bani pentru a organiza întâlniri și a distribui informații. De asemenea, acestea decid asupra înființării comisiilor parlamentare și a delegațiilor.

Mai jos sunt grupurile politice în ordinea dimensiunii, la 28 februarie 2020:Grup politic


Președinte sau copreședinți

Numărul de membri


Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)


Manfred Weber
(Germania). Acesta este al patrulea mandat de deputat în Parlamentul European. Conduce grupul din 2014.

187


Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European


Iratxe García
(Spania). Eurodeputată din 2004.

147

Grupul Renew Europe


Dacian Cioloș (România). Primul mandat de deputat european. A fost comisar european pentru agricultură în 2010-2014 și prim-ministru.

98


Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană


Copreședinți: Ska Keller (Germania) și Philippe Lamberts (Belgia). Doamna Keller este deputată europeană din 2009 și a devenit copreședintă a grupului în 2016. Domnul Lamberts a fost ales deputat european în 2009 și este copreședinte al grupului din 2014.

67


Grupul Identitate și Democrație


Marco Zanni
(Italia). Deputat european din 2014.

76


Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni


Copreședinți: Ryszard Legutko (Polonia) și Raffaele Fitto (Italia). Domnul Legutko este deputat european din 2009 și copreședinte al grupului din 2017. Domnul Fitto a fost eurodeputat în 1999-2000 și din 2014.

61


Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică

Copreședinți: Martin Schirdewan (Germania), eurodeputat din 2017 și Manon Aubry (Franța), ales eurodeputat în 2019.

39


Aflați mai multe despre grupurile politice și despre mărimea acestora în acest mandat și în mandatele parlamentare anterioare de pe site-ul nostru cu rezultate alegerilor.