Parlamentul adoptă legislația privind sistemul unic de brevetare  

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Inventatorii din UE vor putea obține în curând o recunoaștere unitară a brevetelor. După aproape 30 de ani de negocieri, un nou regim de brevetare va permite reducerea cu până la 80% a cheltuielilor pentru recunoașterea unui brevet în UE, făcându-l astfel mai competitiv în comparație cu SUA și Japonia. Deputații au ajuns la un compromis cu Consiliul, reducând cheltuielile pentru companiile mici și adaptând regimul de brevetare nevoilor acestora. Noua legislație a fost votată de PE marți.


Deputații au adoptat așa-numitul "pachet privind brevetul UE" (sistemul unitar al brevetelor, regimul lingvistic și instanța unică în materie de brevete) în cadrul unei sesiuni de vot separate.


"Proprietatea intelectuală nu trebuie să fie stopată la frontiere. Drumul către introducerea unui brevet european a fost lung și complicat, dar în final a meritat toate eforturile", a declarat Bernhard Rapkay (S&D, DE), raportorul pentru legislația referitoare la sistemul unitar de protecție a brevetelor.


Actualul sistem european de brevetare "reprezintă o taxă pe inovație", a declarat Raffaele Baldassarre (PPE, IT), care a condus negocierile privind regimul lingvistic pentru traducerea brevetelor UE.


Klaus-Heiner Lehne (PPE, DE), președintele comisiei pentru afaceri juridice, raportor pentru acordul internațional de înființare a instanței unice pentru brevete, a declarat: "Chinezii ne spun ca nu putem avea o piață unică fără un sistem unitar de brevetare". Odată cu adoptarea noilor reguli, multe dintre obstacolele pe care le întâlneau IMM-urile vor fi înlăturate", a declarat deputatul european.


Costuri mai mici și o protecție mai efectivă

Noul sistem de brevetare va fi mai ieftin și mai efectiv decât actualele sisteme pentru protecția invențiilor depuse de inventatori individuali și de companii. Noul regim asigură o protecție unitară a brevetelor în toate cele 25 de state participante, reducând costurile pentru companiile europene și consolidând astfel competitivitatea acestora. Un brevet european ar putea costa numai 4 725 de euro, față de o medie de 36 000 de euro - costurile din prezent, susține Comisia Europeană.


Cum se face aplicația pentru noul brevet ?

Orice inventator va putea face o aplicație la Organizația Europeană pentru Brevete (un organism care nu aparține de UE) pentru un brevet unic, recunoscut  în toate cele 25 de țări UE participante.


Brevetele vor fi disponibile în engleză, franceză și germană. Aplicația pentru brevetare trebuie făcută în una din aceste trei limbi. Dacă este prezentat într-o altă limbă, dosarul va trebui însoțit de o traducere .


Contribuția Parlamentului la reducerea costurilor  

Parlamentul a adoptat prevederi care garantează că toate cheltuielile vor fi rambursate pentru întreprinderile mici și mijlocii din UE, organizațiile non profit, universități și organizații publice de cercetare.


Alte măsuri adoptate de Parlament prevăd că taxele de reînnoire, care reprezintă o mare parte din totalul cheltuielilor, vor fi stabilite la un nivel care să țină cont de nevoile speciale ale firmelor mici, așa încât acestea să poată beneficia de cele mai mici costuri.


Intrarea în vigoare

Acordul internațional care creează o instanță unică în materie de brevete va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014 sau după cea de-a 13-a ratificare a statelor participante, cu condiția ca Franța, Marea Britanie și Germania să fi ratificat deja textul. Celelalte două legislații se vor aplica de la 1 ianuarie 2014 sau de la data la care va intra în vigoare acordul internațional.


Spania și Italia nu participă deocamdată la noul sistem, dar pot decide în orice moment să devină parte.


Pentru mai multe detalii privind modul de funcționare a noului sistem, puteți accesa linkul din dreapta - Întrebări și răspunsuri privind sistemul unitar de brevetare.


Rezoluția Rapkay a fost adoptată cu 484 voturi pentru, 164 împotrivă și 35 de abțineri. Rezoluția Baldassarre a fost adoptată cu 481 voturi pentru, 152 împotrivă și 49 de abțineri.

Rezoluția Lehne a fost adoptată cu 483voturi pentru, 161împotrivă și 38 de abțineri.