Parlamentul susține o lege care să diminueze zgomotul dăunător al traficului 

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Jumătate din populația urbană din UE este expusă unui nivel al zgomoului provocat de trafic de peste 55 decibeli- © Belga/DPA/A.Heimken  

Conform unui proiect legislativ votat de Parlament miercuri, limitele de zgomot pentru mașini vor fi diminuate pentru a proteja sănătatea publică. Deputații au recomandat, de asemenea, introducerea unui sistem de etichetare care să informeze consumatorii despre nivelul de zgomot produs de mașinile noi și creșterea zgomotului vehiculelor electrice și hibride, astfel încât să fie auzite și de pietoni.

Expunerea susținută la un zgomot intens de trafic poate duce la extenuare fizică, poate afecta funcționarea organelor interne și poate contribui la apariția unor boli, inclusiv cardiovasculare. Cercetările întreprinse de Agenția Europeană de Mediu arată că jumătate din populația urbană a Uniunii Europene este expusă la zgomote de trafic mai mari de 55 decibeli (db).


"Există dovezi științifice care susțin impactul negativ al zgomotului din trafic, însă proiectul legislativ are în vedere doar zgomotul produs de motorul vehiculelor. Încă de la început am avut o viziune mai largă, trebuie să luăm în calcul și alți factori, cum ar fi calitatea drumurilor, aerodinamica și cauciucurile", a declarat raportorul Miroslav Ouzký (ECR, CZ), după ce proiectul legislativ a fost adoptat cu 401 voturi pentru, 228 împotrivă și 20 de abțineri. El va începe acum negocierea unui acord cu țările din UE.


Limite mai mari de zgomot


Proiectul legislativ propune introducerea graduală a unor limite noi după șase și opt ani de la intrarea în vigoare a noii legislații. Prima fază va viză noile modele de vehicule, iar în a doua fază vor fi avute în vedere toate noile vehicule intrate în circulație.


Limitele pentru mașinile standard vor fi reduse la 68db de la 74 db, cât este limita în prezent. Vehiculele mai puternice vor avea o marjă de manevră limitată la 2 sau 6 db. Limita pentru camioanele grele foarte puternice (de peste 12t) va fi menținută la 81db.


Deputații confirmă faptul că suprafața de rulare, zgomotul cauciucurilor și aerodinamica afectează zgomotul general produs de autovehicule.


Etichetele de zgomot


Deputații vor ca mașinile noi să fie etichetate în funcție de performanța lor în privința zgomotului, astfel încât să existe o informare a consumatorilor. Scheme similare de etichetare există pentru eficiența consumului, zgomotul cauciucurilor și emisiile de CO2.


Pericolul tăcut


Deputații sunt îngrijorați de faptul că motoarele silențioase ale mașinilor electrice și hibride amenință pietonii și de aceea doresc să stabilească cerințe obligatorii pe viitor, care să crească zgomotul produs de aceste vehicule. Proiectul legislativ identifică un număr de standarde care trebui să fie create pentru astfel de "sisteme de avertizare acustică a vehiculului".